1 Bira Kaç Promil? promil değerleri neye göre belirlenir? 1 bira kaç promil, 2 bira kaç promil, 3 bira kaç promil gibi sorular alkol kullanımından sonra araç kullanmaya niyetlenen şoförlerin başlıca sorularıdır. Genel olarak bir kadeh içer kalkarım diyerek oturulan masaların adisyondan sonra 1 bira kaç promil hesabı başlar. 2021 1 bira kaç promil sorusunu gelin birlikte cevaplayalım.
Sayfa İçeriği
Alkol Muayeneleri Nasıl Yapılır?
Trafik polislerinin genel alkol muayenelerinde promil kelimesini çok duyarız. Promil kanda bulunan alkolün oranını hesaplamaya yarayan bir ölçü birimidir. Ülkemizde standart alkol muayenesi solunumda bulunan alkol miktarını ölçmektedir. Hemen birçoğumuzun gördüğü cihazlara üfleme yapılır. Cihazlarda belli alkol parametreleri vardır. Muayene yapılan kişinin soluğundaki alkol bu parametrelerin üstünde ise cihaz uyarı verir.
Alkol Ölçüm Cihazları Doğru Sonuç Verir Mi?
Her elektronik cihazların olduğu gibi bu cihazlarında belli aralıklar ile bakımlarının yapılması gerekir. Yapılan bakımlardan sonra kontrol ve kalibrasyon yapılır. Bu işlemler bakım sonrası cihazın doğru çalışıp çalışmadığını ölçer. Bu işten sorumlu personel bakımları eksik ya da hatalı yapar ise sonuç da doğru çıkmaz. Hiç alkol almayıp muayenede yüksek promillerde alkol çıkması ya da çok alkol alıp hiç alkol çıkmaması bunlara örnek olabilir. Bakımlardan bağımsız olarak kullanılan cihaz anlık bir arıza da verebilmektedir.
Birçok ülke bu cihazların sonucunu kesin olarak tanımaz. Ülkemizde de bu cihazlar kişinin alkol muayenelerinde ön tespit için kullanılır. Kişi ya da ölçüm yapan personel bu karara itiraz edip ayrıntılı bir alkol ölçümü talep edebilir. Bu ayrıntılı ölçüm kan testleri ile yapılır.
Alkol Miktarı Doğru Olarak Nasıl Ölçülür?
Alkol vücuda girdikten hemen sonra atılma işlemi de başlar. Vücudumuz için alkol yararlı bir madde değildir. Bundan kaynaklı vücut alkolden kurtulmaya çalışır. İlk başta nefes yoluyla bir kısım alkolü atarız. Ardından alkol yavaş yavaş kana karışır. Zamanla ter, idrar ve dışkı aracılığıyla ile atım devam eder. Fakat ilk atılma solunum ile olur. Bundan kaynaklı kişi alkolü aldıktan kısa bir süre sonra solunum muayenesine girerse alkol oranı yüksek çıkar. Alkolü alımı üzerinden zaman geçmiş ise solunumunda alkol daha az olacaktır.
Ölçülen alkol içilen alkol miktarı ile her zaman doğru orantılı değildir. Aynı süre içerisinde aynı alkolü tüketen iki kişinin hem solunumda hem kanında bulunan alkol miktarı farklılık gösterebilir. Kişinin kilosu, metabolizması, cinsiyeti, yaşı gibi birçok faktör bu değişimin kaynağıdır. O yüzden 1 bira kaç promil sorusu kişiden kişiye değişebilmektedir. Yazının devamında alkolün kişilere göre etkisini daha ayrıntılı yazacağız.
Alkol Promillleri
Yukarıda bahsettiğimiz gibi aynı oranda alınan alkol herkeste farklı promillerde gözükebilir. Aynı zamanda sarhoşluk da alkol miktarı ile her zaman doğru orantılı değildir. Kabataslak bir hesap yapıp alkol alan kişilerde ön fikir oluşturmaya çalışacağız.
Bu kaba hesap hesapta şöyle bir formül kullanılabilir.
Alınan alkolün miktarı (1 bira 50cl (500 cc) ) / 100 x Alkollü içeceğin alkol oranı (%5)
Bu formül doğrultusunda aşağıda ülkemizde tüketilen alkollerin promillerini hesaplayalım;
-
1 Bira Kaç Promil
50 cl boyutlarında 1 şişe / bardak Efes ve Tuborg bira 500 cc değerindedir. İçinde % 5 oranında alkol olduğunu barındırır. 500 / 100 x 5 = 25 cc alkol almış oluruz. Buda 25 promil eder.
-
1 Bardak Şarap Kaç Promil
1 bardak şarap normal standartlarda 15 cl yani 150 cc olarak servis edilir. Şaraplar genelde %12 alkol barındırır. Yani 150 cc / 100 x 12cc = 18 promil alkole eş değerdir.
-
1 Kadeh Rakı Kaç Promil
1 Duble rakı 8 cl’dir. Bu da 80 cc ye denk düşer. Rakılar genel olarak yüzde 45 alkol barındırır. Buda 80 cc / 100 x 45 = 36 promil alkol demektir.
1 Tek rakı ise 4 cl olduğundan 18 promil eder.
-
1 Kadeh Vodka Kaç Promil
1 kadeh votkaya 8 cl’dir. Votkalar genelde %40 alkol barındırır. Bu da 80 / 100 x 40 = 32 promil alkol eder.
Yukarıda kabataslak bir hesap yaptık. Fakat bu hesaplar kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kişi uykusuzluğuna, alkol alışkanlığına, kilosuna, yaşına, cinsiyetine, alkolü ne kadar hızlı içtiğine, içerken aç ya da tok olduğuna, içerken alkol harici tükettiği gıdalara, yanında ne kadar su içtiğine, psikolojisine ve daha birçok etkene göre değişebilir. O yüzden alkol aldığınızda araç kullanmamanız sizin ve toplumun yararına olacaktır.