Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayının Zararları ? Nasıl Demlenmeli? Adaçayı hepimizin bildiği ve kullandığı severek içtiği Adaçayı’nın faydalarını ve zararlarını sizler için araştırdık ve inceledik. Umarız işinize yarar. Hadi başlayalım. ;
Sayfa İçeriği
Adaçayının Faydaları
Latince adı ‘Salvia Officinalis’ dir. Diş otu olarak bilinir. Yaprakları taze yada kuru olarak kullanılır. Ülkemizde bazı türden adaçayı yetişmesine rağmen içerik ve etki bakımından çok etkili değildir. Adaçayı mayıs ve haziran aylarında çiçek açmadan toplanır. Adaçayı 1920’li yollarda boğaz ağrısı ve diş eti yaralarında kullanılmak için tıbbi onay almış bir bitkidir. Adaçayının çayı yapılır veya gargara olarak kullanılır. Bunun yanında yemek ve çorbalara tat vermek amacıyla da kullanılabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalık sonrasında kişinin daha çabuk toparlanmasını sağlar.
Antibakteriyel ve antiseptiktir.
Banyo suyuna katılırsa vücuda zindelik verir.
Boğaz ağrısı, bademcik iltihaplanması, soğuk algınlığı, farenjit, belirtilerinin hafiflemesinde etkilidir. Ayrıca bunlar olmak üzere, diş iltihaplarında gargara olarak kullanılır. Günde 2-3 defa adaçayı ile gargara yapılırsa iyi gelir.Adaçayının içinde bulunan cineol adındaki madde sayesinde öksürüğe iyi gelir.
Anti-hydrotic özelliğe sahiptir. Gece terlemelerinde etkilidir. Almanya’da adaçayından ter önleyici ilaç yapıldığı bilinmektedir.
Uyarıcı etkisiyle kan dolaşımını hızlandırır.
Sinir sistemi üzerinde etkilidir. İçen kişiye sakinlik ve rahatlama verir.
İngiltere’de yapılan bir araştırma adaçayının hafızaya iyi geldiğini göstermiştir. Ayrıca Alzheimer sebebiyle azalan bir beyin kimyasalına koruyucu etki yaptığı görülmüştür.
İçinde östrojen barındıran adaçayı, menopoz dönemindeki kadınlar için faydalıdır. Menopoz semptomlarını azaltır. Menopoz yakınmalarını giderir.
Almanya’da yapılmış bir araştırmaya göre, aç karnına içilen adaçayının kan şekerini düşürdüğü gözlenmiştir.
Diş dostu olan adaçayı dişleri güçlendirip, beyazlatır. Bunun için kuru adaçayını toz haline getirip dişlerin üzerine bastırarak kullanmanız gerekir.
Adaçayının zararları:
- Sürekli ve fazla miktarda kullanılmamalıdır.
- İçinde düşük yapma olasılığı bulunan maddeler olduğu için hamile kadınlar kullanmamalıdır.
- Anne sütünü azaltıcı özelliği vardır. Emziren kadınlar kullanmamalıdır.
- Bazı insanlarda kan basıncını yükseltebilir.
- Konsantre adaçayı yağı asla içilmemelidir.
- Küçük çocuklar adaçayı içmemelidir.
- Mide ve onikiparmak bağırsak ülseri olanların kullanmaması daha yerindedir.
Adaçayı nasıl demlenmelidir ?
1 tatlı kaşığı kıyılmış adaçayı, 1 bardak kaynar suda haşlanır ve 5 dakika bekletilir. Süzülerek içilir. Günde 1-2 bardak içilmesi tavsiye edilen adaçayını kesinlikle kaynatmamalısınız.
Adaçayı gargarasınasıl yapılır ;
2 kahve kaşığı adaçayı yaprağına ilave 150 ml. sıcak suyu döktükten sonra, üstü kapalı olarak 10 dakika bekletilir. Demlenince süzülür. Günde birkaç defa gargara yapılır.