Anne Sütünü Arttıran yiyecekler

Anne Sütünü Arttıran yiyecekler Nelerdir? evet bu yazımızda konumuz Anne sütünü hangi besinler arttırır. Hangi besinleri kullanmalı yada çok tüketmeli. Yeni anne olanların en çok aradığı sorulardan biridir . Bu yüzden sizler için araştırdık ve yayınladık. Süt yapan yiyecekler nelerdir? Anne sütünü arttıran yiyecekler nelerdir? Anne Sütü Arttırmak İçin İpuçları ? Anne sütü nasıl saklanır? Anne sütü nasıl sağılır? Umarız işinize yarar. Buyurun başlayalım.
Sayfa İçeriği
- 1 Süt yapan yiyecekler
- 2 Anne Sütü Neden Önemlidir?
- 3 Anne Sütünü Arttıran yiyecekler Nelerdir?
- 4 Anne Sütünün Kalitesini Artıracak Vitaminler Nelerdir?
- 5 Anne Sütü Alamayan Bebeklerde Görülen Sorular
- 6 Anne Sütü Artırmak İçin İpuçları
- 7 Anne Sütü Alamayan Bebeklere Ne Yapılmalı?
- 8 Anne Sütü Nasıl Muhafaza Edilir?
- 9 Anne Sütü Ne Kadar Süre Saklanabilir?
- 10 Anne Sütü Nasıl Sağılır?
Süt yapan yiyecekler
Hamile olduğunuzu anladığınızda, tüm enerjiniz bebeğinizde olacaktır. En iyi umudunuz, rahimde sağlıklı büyümesi ve sağlıklı gelişmesidir. Anne sütü bebeğin gelişimi ve beslenmesi için çok önemlidir. Anne sütü, bebeğin ihtiyaçlarını karşılayan ilk besindir. Anne sütü, anne ile bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirir ve bebeğin fiziksel gelişimine yardımcı olur.
Anne sütünün önemi bebek gelişiminin ilk 6 ayında kanıtlanmıştır. Uzmanlar, bebeğin ilk 6 ayında sadece emzirmenin ve 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmenin en etkili beslenme şekli olduğunu söylüyorlar. Emziren annelerin en büyük endişesi, bebek doğduktan sonra anne vücudunda yeterince süt olup olmadığıdır. Annenin diyetine ve yaşam tarzına dikkat etmesi süt miktarını önemli ölçüde artıracaktır.
Anne sütü bebeğiniz için oldukça önemli .Bebeğinizin gelişimi buna bağlı
Anne Sütü Neden Önemlidir?
Anne sütü bebekler için büyülüdür ve bebeklerin sadece ilk altı ayda ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağlayabilen en iyi besindir. Doğumdan sonra anneden gelen sarı süt bebeklerin sağlığı için çok önemlidir. Bebekleri hastalıklardan koruyabildiği için bebekler için ilk aşıdır. Anne sütü, bir bebeğin ilk 6 ay boyunca ihtiyaç duyduğu yağ, protein, demir ve vitamin gibi tüm besin değerlerini içeren ideal bir besin kaynağıdır. Koruyucu bileşenleri sayesinde bebekleri enfeksiyondan koruyabilir. Anne sütünde yeterince su ve vitamin olduğu için çok sıcak iklimlerde bile bebeklere su vermeye gerek yoktur. Anne sütü bebekleri çeşitli enfeksiyonlardan koruyabildiği için çok önemli bir besin kaynağıdır.
Ayrıca emzirme, bebekler ve anneler arasında özel bir sevgi bağı kurmanın en iyi iletişim yoludur. Anne sütü, bebekleri ishal ve solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklardan korur, çene ve dişlerin gelişiminde önemli rol oynar. Yeterine emzirilen çocuklar astım, alerji ve pediatrik diyabet gibi hastalıklara daha dirençlidir, anne sütündeki demir içeriği yeterli olduğu için emzirilen bebekler kansızlık sorunu yaşamaz. Ayrıca anne sütüyle beslenen bebekler nadiren pişik, karın ağrısı ve kabızlık yaşarlar. Ayrıca anne sütü, bebeğin fiziksel gelişimine katkıda bulunduğu gibi annesiyle de manevi bir bağ kurmasını sağlayarak zihnini geliştirir.
Anne Sütünü Arttıran yiyecekler Nelerdir?
Prolaktinler, süt üretimini yapan veya artıran maddelerdir. Psikolojik rahatlama sağlamanın yanı sıra prolaktin salgılanmasına da yardımcı olurlar. Prolaktinler ilaç, bitkisel veya gıda kaynaklı olabilir. Özellikle sinir sistemi üzerinde yan etkileri olabileceği için ilaç kaynaklı emülgatörler tercih edilmelidir. Mineral ve vitamin içeriği yüksek, yan etkileri düşük, gıdaya veya bitkisel emülgatörlere canlılık katabilir. Günde en az 10-12 bardak su içmek anne sütünü artıracaktır. Bilimsel araştırmalarda, bazı besinlerin ve bitkilerin özellikle anne sütünü artırdığı tespit edildi.
- Su: Yaşamın en önemli parçasıdır ve anne sütünün büyük bir bölümünü oluşturur. Anne sütünü artırmak için annelerin her gün en az 2-3 litre su tüketmesi gerekir.
- Maden suyu: Maden suyu tamamen doğaldır, bol miktarda mineral içerir, kan basıncını düzenleyebilir, vücut dengesini sağlayabilir ve anne sütü üretiminin artmasına yardımcı olabilir.
- Fesleğen: Bol miktarda C vitamini ve K içerir. Annenin stresini azaltmaya ve süt üretimini artırmaya yardımcı olur.
- Yulaf: demir açısından zengindir. Kan basıncını düzenler. Bu şekilde anneyi sakinleştirebilir ve olası stresi azaltabilir. Yüksek stres altında oksitosin ve prolaktinin inhibitör etkileri tekrar salgılanacak ve böylece süt üretimi artacaktır. Aynı zamanda yulaf, sütün kanalda ilerlemesine yardımcı olabilir.
- Yeşil Yaprak: Emzirirken annelerin çok enerjiye ihtiyacı vardır. Ispanak, lahana, ısırgan otu, marul, dereotu maydanoz, roka, ve diğer yeşil yapraklı sebzeler birçok vitamin ve mineral içerir. Annenin ihtiyaç duyduğu kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler hormonların salgılanmasına yardımcı olarak süt üretimini arttırır.
- Havuç: Bir fitoöstrojen bitkisidir. Ayrıca bol miktarda beta-karoten ve A vitamini içerdiği için anneye enerji sağlar.
- Çörek Otu: Astım, romatizma, baş ağrısından egzamaya kadar pek çok hastalığa olumlu etkisi olan anne sütünü arttırdığı araştırmalarla kanıtlanmıştır.
- Susam: Bol miktarda kalsiyum ve faydalı yağlar içerir. Geleneksel üretimde süt verimini ve kalitesini artırabilir.
- Kuruyemiş: Ceviz, fındık, kuru incir, badem doğum sonrası ve hamilelikte önemlidir. Enerji sağlar ve süt üretimini artırır. Günde 5-6 ceviz ve 10-12 fındık yiyebilirsiniz.
- Tahin: Süt üretimini artırmak için her gün bir çorba kaşığı tahin ve pekmez veya içmek anne sütünü artırmada katkı sağlar.
- Mineçiçeği: Prolaktin ve oksitosin salgılanmasına yardımcı olur. Stresi azaltıcı etkiye sahiptir ve uykuyu düzenleyen bitkisel bir ilaçtır.
- Keçi sedef otu: Anne sütünü arttırmak ve sindirim sistemini rahatlatmak için önemli bitkilerden biridir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidandır.
- Sarımsak: Emziren anneler, bebeğin kokusundan dolayı hoşlanmayacağını düşünürken tam tersine bebeğin emme süresini artıracak ve iştahı artırarak annenin süt kalitesi için gerekli vitamin ve mineralleri almasına yardımcı olacaktır.
- Çemen otu: Kalsiyum, çinko, demir ve bakır açısından zengindir. Çemen otu, antik Anadolu uygarlığında süt artırıcı etkisinden dolayı sıklıkla çay olarak kullanılırdı ve ayrıca bebeğin vücudundaki gazın atılmasına da yardımcı olur.
Anne Sütünün Kalitesini Artıracak Vitaminler Nelerdir?
Annenin sessiz bir ortamda olması, sağlıklı beslenmesi, sütünün artmasına yardımcı olacaktır. Bebeğin emzirilmesi, anne sütünün artırılmasının anahtarıdır. Anneler için sağlıklı bir diyet; protein, karbonhidrat, meyve ve sebze içeren diyet menüleri, sağlıklı uyku ve günde en az 10-12 bardak su içmek anne sütünü artıracaktır. Annelerin öğün atlamadan protein, karbonhidrat ve yeşil sebzeler açısından zengin bir menü yemesi çok önemlidir.
Anne Sütü Alamayan Bebeklerde Görülen Sorular
- Sindirim sistemi enfeksiyon için koruyucular içerdiğinden, anne sütü almayan bebekler genellikle enfeksiyon kaparlar.
- Orta kulak iltihabı riski anne sütü alan bebeklere göre daha yüksektir.
- Anne sütüyle beslenmeyen bebekler bazı kronik hastalıklar (tip 1 diyabet, çölyak hastalığı, obezite, koroner kalp hastalığı gibi) açısından daha yüksek risk altındadır.
- Bebek fiziksel ve zihinsel gelişiminin temelini oluşturan anne sütünü ihtiyacı kadar almazsa, ilerleyen yaşlarda dikkat dağınıklığı sendromu gibi sorunlarla karşı karşıya gelebilir.
- Anne sütü almayan bebekler daha sık ağlar.
Anne Sütü Artırmak İçin İpuçları
- Anne ve bebek arasındaki iletişim anne sütünün artmasında etkilidir. Emzirme sırasında duyusal ve göz teması, prolaktin ve oksitosin hormonlarının seviyelerini artıracak ve böylece anne sütünü artıracaktır.
- Annenin zihinsel durumu süt üretimini etkiler. İyi uyuyan ve stresli olmayan anneler daha yüksek süt üretimi sağlar
- Emzirmenin siz ve bebeğiniz için rahat ve sessiz bir yerde olması, emmeye teşvik eder. Daha fazla emzirme, daha fazla süt üretimine yol açar. Ayrıca doğru ve yeterli sıklıkta emzirmek süt üretimini artırabilir.
- Dengeli ve düzenli beslenme anne sütünü artıracaktır. Birçok anne doğum kilolarından kurtulmak için kendini zayıflama diyetine sokar ve aslında en büyük hatayı yapar. Doğum sonrası kilolar gayet doğaldır ve normal kilolardan daha hızlı yok edilebilir. Bu nedenle annenin sadece süt üretimine ve bebeğe odaklanması gerekir. Kontrolsüz bir diyet anne sütünün miktarını ve kalitesini düşürebilir. Doğum sonrası kilo kaybı, doktor kontrolünde önerilen diyet planı ile sağlanmalıdır.
- İlk 6 ayda başka besinlerin verilmesi tavsiye edilmez. Bebeğiniz bu dönemde sadece anne sütü alırsa gelişimini hızla artıracaktır.
- Torasik kateter (göğüs kanalları), özellikle sezaryen sonrası yeterince açılmayabilir. Anne sütünü israf etmeden süt hacmini artırmak için göğüs pompası kullanılması önerilir.
Emzirme döneminde annenin enerji ihtiyacı artar. Doktorunuzun önerdiği beslenme programını uygularsanız, özellikle süt üretimini azaltan yiyecek veya içeceklerden uzak durursanız, bebeğiniz için süt yeterli olabilir. Bir anne olarak sütünüzü artırmak için tüketebileceğiniz birçok sağlıklı besin bulunuyor.
Anne Sütü Alamayan Bebeklere Ne Yapılmalı?
Emziremeyen çocuklar mümkünse mama (hazır) veya hayvan sütü ile beslenebilir. Anne sütüyle beslenmeyen bebekler normal sütlerini veya formüllerini almaya devam etmelidir. Kusma ve ishalde kaybedilen sıvı ve mineraller, bağırsak florasını düzenleyen oral sıvı ve toz içeren probiyotikler kullanılarak yok edilebilir.
Çocuk bir ay boyunca gerekli kiloya ulaştığında beslenmesi yeterlidir. Bu nedenle çocuklar düzenli olarak kontrol edilmelidir. Tıp merkezlerine kontrole giderek büyüme grafiğini izleyebilirsiniz.
Anne Sütü Nasıl Muhafaza Edilir?
Anne sütünün saklama koşulları karşılandığında süt 24 saate kadar kullanılabilir. Sütü saklamak için bir süt pompası kullanabilirsiniz. Anne sütünün saklama süresi saklama yöntemine göre değişiklik gösterebilir. Oda sıcaklığında (yaklaşık 25 santigrat derece) süt, özelliklerini 6 saate kadar koruyabilir. Ancak, zamanı artırmak için saklama koşullarını değiştirebilirsiniz. Farklı dönemlerde üretilen sütü aynı saklama kabına koyabilirsiniz. Bu durumda bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Aynı kapta farklı zamanlarda sağılan sütün sıcaklığı birbirine yakın olmalıdır. Örneğin, sağılan ve soğutulan süte yeni sağılmış sütü eklememelisiniz. Birbirine süt eklemeden önce hepsinin soğutulduğundan emin olun.
Anne Sütü Ne Kadar Süre Saklanabilir?
Buz torbalarının bulunduğu soğuk bir kutuda sütün ömrünü 24 saate kadar uzatabilirsiniz. Sütü gerektiğinde buzdolabında da saklayabilirsiniz. Süt -18 derece ve altında saklandığında 3 ay kullanılabilir. Aslında, sütü ne kadar süre saklamak istediğinize bağlı olarak sütü saklama şekliniz değişebilir. Anne sütünün maksimum saklama süresi 3 aydır ancak buzdolabında -18 derecede saklanmalıdır. 0 ile 4 derece arasında ise 3 güne kadar saklanabilir. Anne sütünün saklama süresinin bulunduğu ortamın ısısına göre değiştiğini söyleyebiliriz.
Anne Sütü Nasıl Sağılır?
El yardımıyla sağma işlemi zor olabilir ve otomatik çalışma ekipmanı süt sağmak için büyük kolaylık sağlar. İşte bu noktada anne sütünün nasıl sağılacağı sorusu devreye giriyor. Göğüs pompası tercih ediyorsanız elleriniz temiz olmalıdır. Otomatik ekipmanlara göre daha ekonomik olduğu için süt pompaları tercih edilmektedir. Süt pompası kullanırken, ellerinizi temizledikten sonra kan dolaşımını artırmak için meme uçlarına nazik hareketlerle masaj yapmanız gerekir. Pompayı meme ucuna yaklaştırıp, sıkıp bırakma işlemine devam etmelisiniz. Süt pompasının vakum işlevi, anne sütünün saklama kabında birikmesini sağlar. Sağılan sütü yukarıda belirttiğimiz gibi dilediğiniz zaman ölçüsüne göre belirleyerek sağlıklı bir koruma ile saklayabilirsiniz.
Bu yazımızda sizler Anne sütünü arttıran yiyecekler ve Anne sütü ile ilgili hemen hemen herşeyi anlattık. dilerseniz bu yazımızdan sonra bebekler niçin kilo almaz ? adlı yazımızı okuyabilirsiniz. Yada saglik.gov.tr yi ziyaret edebilirsiniz.