Antropolog nasıl olunur; ile ilgili yapılan araştırmalar, bize bu alana ilgi duyulduğunun ve bu mesleği yapmak isteyen bir kesimin varlığını gösteriyor. İlk olarak bilmeyenler için antropolog ne demektir, onu açıklayalım. Evrenin ve dünyanın oluşumunu, insanın gelişimi, kültürel ve biyolojik özelliklerini inceleyen bilim dalına antropoloji; bu bilim ile uğraşan uzmanlara ise antropolog adı verilmektedir. Antropolog olmak için lisans eğitiminin alınması gereklidir. 4 yıllık antropoloji bölümünü bitirenler, antropolog unvanına sahip olarak çalışmaya hak kazanmaktadır. Siz de bu mesleği yapmak isteyenlerden biriyseniz, buyurun hep beraber diğer detaylara geçelim!
Sayfa İçeriği
Antropolog Maaşları Ne kadar
Antropolog maaşları ne kadar diye merak ediyor olabilirsiniz. Zira bir meslek sahibi olmaya karar verirken o işin ekonomik boyutu da ön planda tutulan kriterler arasında gelmektedir. Antropologlar, son güncel hali ile 12 bin TL maaş almaktadır.
Antropolog Ne İş Yapar?
Madde madde sıralayacak olursak;
- Antropologlar, toplumların biyolojik ve kültürel özellikleri hakkında bilgi toplarlar.
- Bir toplumda yaşayan insanların beden yapısı ile ilgili özelliklerini saptayarak o topluma ait bedensel özelliklerin standartlarını ortaya koyarlar.
- İnsanda var olan biyolojik yapı çeşitliliğini ve biyolojik yapının zaman içinde gösterdiği değişimi incelerler.
- Toplumlardaki çeşitli kültürleri farklılık ve benzerliklerine göre inceleyerek kültürel değişmeleri irdelerler.
- Kültürel yapıları hem kendi bütünlüğü içinde ele alırlar hem de kültürler arası araştırma yaparlar.
- Kültürel alandan derlemiş oldukları verileri, karşılaştırmalı yöntem ile analiz ederler. Ayrıca kültürel sorunlara çözüm üretmeye çalışırlar.
- Farklı insan toplulukları arasında yaşayış, davranış ve adetler yönünden gözlemler yaparak bu topluluklara anket uygularlar.
- Araştırma konusuna göre çalışmalarını siyaset, din, toplumsal değişimler, aile yapısı, toplumsal değerler, aile içi ilişkiler, kentleşme ve akrabalık sistemleri gibi konularda yoğunlaştırırlar.
Antropologların Çalışma Alanları Nelerdir?
Çalışma alanı olarak antropologların görev yaptığı yerler:
- Üniversitelerde Araştırma Görevlisi, Yardımcı Doçent, Doçent, Doktor ve Profesör olarak akademik kariyer alanları,
- Müze, HAGEM gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki kurum ve kuruluşlar, *Türkiye İstatistik Kurumu,
- Devlet Planlama Teşkilatı,
- Belediye Binaları
- Türkiye Radyo Televizyonu (TRT),
- Kadın ve aile araştırma merkezleri,
- Sivil toplum kuruluşlarıdır.
Antropolog, yukarıda sıraladığımız tüm alanlarda, araştırmacı olarak görev yapabilmektedir. Bunun yanı sıra danışmanlık ve reklam şirketleri ile sosyal sorumluluk projeleri, şirketlerin insan kaynakları, halkla ilişkiler ve müşteri hizmetleri bölümleri, stratejik pazarlama bölümleri de antropologların çalışma alanlarını oluşturabilmektedir.
Antropolog Olmak İsteyenlerde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Antropolog olarak çalışmak isteyen bireyler, Biyoloji, Tarih ve Sosyoloji bilimlerine karşı ilgi duymalı ve bu alanda başarılı olmalıdırlar. Toplumlara ve toplumların özelliklerine ilgi, istek duymalı ve bu konuda araştırma yeteneği yüksek olmalıdırlar. Azimli ve çalışma istekleri yüksek olmalıdır. Bilimsel alanda meraklı bir kişiliğe sahip olmalıdırlar. Detaylar ile uğraşmayı sevmeli, gözlem yapma yetenekleri yüksek olmalıdır. Dikkatli ve bir o kadar da sabırlı olmalıdırlar. insanlar ile iletişimi güçlü kişiler olmalıdırlar.
Antropolog Nasıl Olunur ? yazımızdan sonra isterseniz Psikiyatrist Nasıl Olunur? Psikiyatrist Maaşları Ne Kadar? Yazımızı okuyarak bir meslek grubunu da incelemek isteyebilirsiniz.