AÖF Kayıt Yenileme 17 Nisan 2020 tarihli kanun ile açık öğretim fakültelerinde okuyan öğrencilerin kaydının silinmesine ilişkin yasa değişikliğe uğradı. E Devlet ve Anadolu Üniversitesi tarafından bilgilendirilen öğrenciler AÖF kayıt yenilme işlemlerinin nasıl yapılacağı hakkında araştırmalara başladı. Bir süredir kaydı olan, fakat kayıt yenilemeyen öğrencilerin kayıtlarının nasıl silineceği merak konusu oldu. Bu yazımızda AÖF kayıt yenileme nasıl yapılır hakkında ayrıntılı bilgileri paylaşacağız. Aynı zamanda 2020 yılında değişen 31102 sayılı yasanın AÖF öğrencilerini nasıl etkilediğini ve kayıt yenileme işlemlerini kaç dönem yapmama haklarının olduğunu yazının devamında ayrıntılar ile birlikte inceleyelim.
Sayfa İçeriği
AÖF Kayıt Yenileme ve 4 Dönem Kuralı
Geçtiğimiz senenin 17 Nisan tarihinde Resmi Gazetede bir kanun yayınlandı. 31102 sayılı kanuna göre toplamda dört (4) dönem üst üste kayıt yenileme işlemi yapmayan öğrencilerin kayıtlarının silineceği bilgisi veriliyordu. 2020 – 2021 öğretim yılının güz döneminden itibaren geçerlilik kazanan bu yasa açık öğretim öğrencilerinin bazılarında telaşa sebep oldu.
Birçok kişi açık öğretim fakültesinde bir programa kayıtlı olup yıllardır eğitime devam etmemekte AÖF kayıt yenileme işlemi yapmamaktadır. Bunun altında yatan birçok sebep olabilir. Fakat açık öğretim öğrencileri genelde zorunlu askerliklerini tecil ettirmek için kayıtlarını tutabiliyorlar. Ekonomik, ailevi ya da sosyal problemlerden kaynaklı askerlik hizmetini ileri bir tarihe ertelemek için yapılan üniversite kayıtları bir süre sonra unutulabiliyor.
Bazılarımız ise eğitimin örgün olmamasından kaynaklı istediğimiz bir bölüme kayıt yaptırıyoruz. Fakat günlük yaşamın koşturmasında okula gerekli önemi vermiyor ve derslerden geçemiyoruz. Dersleri uzun bir süre veremediğimizde kişide umutsuzluk ya da boş vermişlik hissi oluşuyor. Çok normal olan bu durumun değişimi için birkaç gündür açık öğretim öğrencilerine mesajlar geliyor. Bu mesajlar özünde hatırlatma mesajları olarak gönderiliyor. Fakat kişilerin eğitime devam etmek için tetikleyici olabiliyor.
Eğer ki uzun süredir açık öğretim fakültesinde kaydınız var ve yenilemiyorsanız. Bu yasa değişikliğini eğitim hayatınızın devamını tetikleyen bir fitil olarak düşünebilirsiniz. Yazının devamında AÖF kayıt yenileme işlemlerini ayrıntıları ile anlatacağız. Yazıya devam etmeden önce kayıt yenileme için gerekli belgelerinizi hazırda tutmanız sizin için faydalı olacaktır.
AÖF Kayıt Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır Ayrıntılı Anlatım
Bu işlemi daha önce yapanlar sürecin nasıl işlediğini biraz anımsayacaklardır. Öncelikle Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri öğrenci bilgi sistemine giriş yapmanız gerekir. Bu sistemi giriş yaptıktan sonra ise ders ekleme işlemi yapmalısınız. Fakat uzun süredir giriş yapmamış iseniz şifrenizi unutmanız muhtemeldir. Öncelikle şifrenizi unuttuğunuzda ne yapmanız gerektiğinden bahsedelim.
AÖF Öğrenci Sistemine Giriş İşlemleri
Önceki süreçlerde bu sisteme girmek için Anadolu Üniversitesi Hesabı gerekiyordu. Kaydınız oluştuğunda size verilen bu hesap ile birlikte bir şifre belirleyip giriş yapabiliyordunuz. Fakat uzun süredir atıl olan öğrenciliklerde bu hesap unutuluyordu. Aynı zamanda hesabın şifresini değiştirmek için kullandığınız mail adresi ya da telefon numaraları da kullanılmayabiliyordu. Bu yüzden öğrenciler şifre yenileme işlemleri için ekstra zaman harcıyor ve bazıları bu zamanın uzunluğundan kaynaklı kayıt yenilemekten vazgeçebiliyordu.
Yeni dönemde AÖF öğrenci sistemini E Devlet şifreniz ile giriş yapabilme olanağı sunuldu. Bu sayede öğrencilerin işlemlerini daha hızlı yapabilecek altyapı oluşturuldu. Eğer ki E Devlet şifreniz yok ise kayıt yenile işlemleri sırasında Anadolu Üniversitesi hesabınız ile giriş yapmak için 20 Şubat tarihini beklemeniz gerekiyor. Bu tarihi beklemek istemiyorsanız E Devlet şifresi alabilir, işlemlerinizi daha da hızlandırabilirsiniz. Birçok kamu kurumunda ihtiyaç duyulan E Devlet şifresini PTT’den alabilirsiniz.
AÖF Kayıt Yenileme Ekranı
Şifreniz ile giriş yaptıktan sonra karşınıza bir ekran çıkacaktır. Çıkan ekranda “ders ekle – sil işlemleri”, “ödeme yap”, “borç sorgula”, “sınav sorumluluk üniteleri” gibi birkaç kısa yol çıkacaktır. Siz ders ekle sil işlemlerini tıklamalısınız. Tıkladığınızda karşınıza “ders ekle sil işlemlerine başla” yazan yeşil bir kutucuk çıkacak. Bu kutucuğu tıklayıp seçmek istediğiniz dersleri seçebilirsiniz. Bir dönem için en fazla 45 krediye kadar ders seçebilirsiniz. Bu limitler doğrultusunda seçiminizi yaptığınızda işlemi tamamlamanız gerekir.
Ekle-Sil işlemleriniz bittiğinde ekranda çıkacak fiyatı ziraat bankasına yatırmanız gerekir. Aksi taktirde kayıt yenileme işleminiz başarısız olacaktır. İnternet üzerinden ya da bankamatiklerin kartsız işlemler menüsünden bu ücreti yatırabilirsiniz.