Büyükelçi Nasıl Olunur ? Büyükelçi Maaşları ne kadar? Bu soruları bazılarının sorup cevap alamadığınızı biliyoruz. Bizde bu sorularınıza cevap vermek adına bu yazıyı hazırladık. Büyükelçi olmak büyük bir görev ve bu Görev uluslararası bir sorumluluk gerektiriyor. Şimdi diğer ayrıntılara göz atalım!
Sayfa İçeriği
Büyükelçi Nasıl Olunur? Büyükelçi Maaşları Ne Kadar?
- Büyükelçi nasıl olunur; bu konu hakkındaki ayrıntılara yer verdiğimiz yazımızdan, merak edilen tüm bilgileri detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. İkamet ettiği yabancı ülkelerde uluslararası ilişkileri yürüten çalışmalarda bulunan kişiler büyükelçi olarak tabir edilmektedir. Büyükelçi olmak için daha önceden KPSS sınavında başarılı olmak gerekliyken sonradan yapılan değişiklikler sonucu bu kural kaldırılmıştır. Artık Dışişleri Bakanlığı’nın teklifi ile Bakanlar Kurulu kararının ardından Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadırlar.

- Büyükelçi maaşları ne kadar konusu ile yazımıza devam ederek kafalarda oluşan bir soruya daha açıklık getirmek istiyoruz. Büyükelçi olarak görev yapan kişilerin maaşları; bulundukları ülke, kıdem derecesi, medeni hali, çocuk durumu ve hizmet yılına göre farklılık göstermektedir. Bu rakam 5 ile 10 bin dolar arasında değişmektedir. Ayrıca Büyükelçilerin maaş hakları dışında dokunulmazlıkları ve gümrükten muaf olma gibi hakları da bulunmaktadır. Görev süreleri 2 ile 5 yıl arasında değişmektedir. En fazla 6 yıl görevde kalmaktadırlar.
Büyükelçinin Görevleri Nelerdir?
Büyükelçilerin görevlerine değinecek olursak, şu şekilde maddelendirmeler yapabiliriz:

- Başlıca görevi, ülkeler arasındaki uluslararası siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel ilişkileri düzenlemek, bu ilişkilerin sakin kalmasını sağlamaktır. Özellikle politik ve ticari olarak yüksek hassasiyet yaşanan bölgelerde 2 ülke arasındaki dengeyi sağlamak ile yükümlüdür.
- Görevde bulundukları ülkelerde yaşanan ekonomik ve politik gelişmeleri, kendi ülkelerine bildirmek ile sorumludur.
- Kendi ülke vatandaşlarının, görevli oldukları ülkeye yolculuk yapmaları konusunda gerekli desteği sağlamaktadır.
- Dış politikaları açıklayarak mültecilere, düşmanca tutumlara karşı koruma sağlamaktadır.
- 2 ülke arasında diplomatik bir tutum ile yaklaşarak icra ettiği görevi hassasiyet gerektirdiğinden ülkeler arasında pozitif ilişkiler geliştirmekle yükümlüdür. Oluşan her türlü problemi çözme becerisi göstermelidir.
- Dış ilişkileri sürdürmek adına büyük sorumluluklar taşımaktadır.
Büyükelçi Olmak İçin Aranan Kriterler Nelerdir?

Büyükelçiler, ülkeler arasındaki diplomatik ilişkilerde önemli bir yere sahip olduklarından dolayı, atamaları için çok sayıda kriter bulunmaktadır. Bu kriterleri şöyle ele alabiliriz:
- İlk olarak eğitim düzeyine bakılmaktadır. Genel itibariyle politika, uluslararası ilişkiler ya da tarih bölümlerinden lisans eğitimi almış olmaları önemlidir.
- Belirli iş deneyimine sahip olmaları gerekmektedir. Ekonomi, kurumsal diplomasi ya da politika alanlarından en az birinde daha önce görev yapmış olmaları beklenmektedir.
- İletişim kabiliyetleri gelişmiş olmalıdır. Ülkeler arası köprü konumunda olduklarından ötürü güçlü bir iletişim yapısına sahip olmalıdırlar. Ayrıca görev yaptıkları ülkenin ana dilini de biliyor olmaları şarttır.
- Liderlik vasıfları bulunmalıdır. Ülkesini temsil etmek üzere orada olduklarından dolayı, tüm diplomasiyi yönlendirme konusunda başarılı olmalıdırlar.
- Herhangi bir kamu hakkından men edilmiş olmamaları gerekmektedir.
- Yüz kızartıcı suçlardan ötürü sabıka kayıtları bulunmamalıdır.
- Her türlü iklim şartlarında çalışabilmeye elverişli bir sağlık yapısına sahip olmalıdırlar.
- Sorumluluklarının bilincinde olarak sabırlı, özverili ve dikkatli davranmalıdırlar.