Çene Ağrısına Ne İyi Gelir & Nasıl Geçer? Neden Çenemiz Ağrır

Çene Ağrısına Ne İyi Gelir

Çene Ağrısına Ne İyi Gelir; Çene Ağrısı Nasıl Geçer? Çene Ağrısını geçirmek için neler yapabiliriz. Evdeki malzemeler ile nasıl Çene Ağrısı geçirilir. Bu yazımızda sizlere bu konudan bahsetmek istedik. Umarız Çene Ağrınız için faydalı bilgiler bulacaksınız.

Çene ağrısı yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Çene eklemindeki bozukluklar, dişle ilgili sorunlar, sinüzit gibi hastalıkların yanında başka faktörler de çene ağrısında rol oynar. Genel olarak fazla önemsenmez. Fakat kendiliğinden geçmeyen ve birkaç gündür devam eden ağrılar için kesinlikle doktora başvurulması gerekir. Çene ağrısı, genel olarak girişimsel olmayan yöntemler ile tedavi edilmese bile doktora gitmeden evde de hafifletilmesi sağlanabilir.

Çene Ağrısı Neden olur?

Çene Ağrısına Ne İyi Gelir
Çene Ağrısına Ne İyi Gelir

Çene ağrısı, çene bölgesinde bazen konuşma ya da yutmayı olumsuz yönde etkileyen ağrılardır. Bu ağrılar, hafif veya şiddetli şekilde olabilmektedir. Şiddetli olan ağrılar, beslenme konusunda zorlanmaya neden olabilir. Eksik beslenme sonucunda vücudun enerji ihtiyacı karşılanamayabilir. Bunun yanında ağrılar kişinin günlük hayatını da olumsuz etkileyebilir.

Ağrıların kaynağı her zaman çeneler ile ilgili olmayabilir. Diş veya diş etlerinden, sinüsler gibi birçok faktörden oluşabilir. Bu ağrılar, genellikle diş hekimliğinin alanına girer. Çene ağrısı kısaca böyle tanımlanırken farklı tedavi ve ağrıyı hafifletme yöntemleri vardır.

Çene Ağrısına Ne İyi Gelir ?

Çene ağrısı nasıl geçer?  Sorusuna, birçok şekilde cevap verilebilir. Birden çok tedavi ve ağrı hafifletme yönteminin olması, ağrıyı geçirmek için bir avantajdır.

Çene ağrısının tedavisinde uygulanacak yöntem, ağrının etkenine göre değişiklik gösterir. Eğer ağrı, enfeksiyöz bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkarsa tedavide antiviral veya antibiyotik kullanılır. Çene kemiğinde travma veya bozukluk varsa cerrahi operasyon gerekir. Fakat hasta, diş sıkma, gıcırdatma gibi alışkanlıkları olduğunda kas gevşetici, plak yapılması gibi tedaviler mevcuttur.

Eğer ağrının sebebi bilinmiyorsa detaylı fiziksel muayene, görüntüleme teknikleriyle tanı konulur. Tanıya göre tedavi uygulanır.

Evde Uygulanabilen Tedaviler

Çene Ağrısına Ne iyi gelir
Çene Ağrısına Ne iyi gelir

Yukarıda anlatılan tedavilerden ayrı olarak evde uygulanabilen, ağrıyı hafifleten ve geçiren tedavi yöntemleri de vardır. Çene ağrısı nasıl geçer? konulu bu tedaviler, uygulama açısından da kolay yöntemlerdir.

  • Soğuk ya da Sıcak Uygulamalar

Çeneye buz torbası ile kompres yapılması ağrıyı hafifletir. Fakat buzun cilde doğrudan teması zararlı olur. Buz, bir torbaya koyularak uygulanmalıdır. 10 dakika boyunca çene bölgesinde tutulur, 10 dakika ara verilir.

Ayrıca temiz bir bez, ılık suya batırılarak çenede tutulabilir. Ilık ve nemli su, çenedeki kasları gevşetir. Kan dolaşımını hızlandırır ve ağrıyı hafifletebilir. Bu uygulama, ağrı geçinceye kadar 2 saatte bir uygulanmalıdır.

  • Ağrı Kesiciler

Reçete gerektirmeyen ağrı kesiciler de çene ağrılarının geçmesinde rol oynar.

  • Masaj Yapma

Masaj, çene bölgesine yapıldığında, bölgedeki kan akımını düzenler. Bu durum da ağrıyı hafifletebilir ve geçirebilir. İşaret ve orta parmakla 5- 10 defa daire şeklindeki hareketlerden sonra ağzı açıp kapatarak masaj yapılır. Günde 3 ya da 4 defa yapılmalıdır. Ancak masaj yaparken cilde nazik davranılması gerektiği unutulmamalıdır. Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve kremler masaj esnasında bölgeye uygulanabilir.

Çene Ağrısını Önlemek İçin Yapılacaklar

Çene ağrısı nasıl geçer? Sorusu kadar çene ağrısını önlemek için yapılacaklar da önemlidir. Bunun için;

  • Stres miktarı azaltılmalı. Stres, tırnak yeme, diş sıkma veya gıcırdatmaya neden olabilir. Bu durumlar çene ağrısı oluşturabileceğinden stres miktarının azaltılması önemlidir. Ayrıca yoga, meditasyon yapılması stresi azaltır.
  • Çiğneme yapılırken zorlanılan gıdalardan uzak durulmalıdır. Sürekli çiğneme yaptırılması gereken sakız gibi yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Ayrıca dondurulmuş et, elma gibi sert ve gevrek yapıdaki yiyecekler çene üzerindeki yükü arttırmaktadır.
  • Kafeinden kaçınılmalıdır. Özellikle sabahları içilen kahve, çay, vücuttaki kafein oranını arttırır. Bu sebeple de kaslarda gerginliğe neden olur. Kafein oranını azaltılması faydalıdır.
  • Ayrıca magnezyum ve kalsiyum takviyesi kullanılabilir.
  • Esnerken çeneyi el ile desteklemek de ağrıyı önlemek için faydalı olur.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar



Giriş Yap