Engelli Memur Alımları ve Şartları (EKPSS Yöntemi) hakkında bilgi verdiğimiz bu yazımızı sizlerle buluşturuyoruz. Umarız yazımızı beğenir ve konu hakkında bilgi sahibi olursunuz.
Engelli memur alımları için devletin verdiği destek her geçen gün artmaktadır. Devletin ihtiyaç durumuna göre engelli memur alımları her sene farklılık göstermektedir. Devletin engelli vatandaşlara sağladığı destek engellilerin hayatın içerisinde yer almasına yardımcı olmakta ve yaşam standartlarına rahatlık getirmektedir. Engelli vatandaşların devlet tarafından gördüğü destekleri iki ana sınıfta toplamak gerekir. Bu desteklerden ilki vatandaşların engel derecesine göre devletten gördüğü maddi destek olmaktadır. İkinci destek ise engellilere devlet memuru olma olanağının devlet tarafından sağlanmasıdır. Engelli kadrosundan yararlanarak engelli kadrosundan işe girmek isteyen vatandaşların talepleri her geçen gün artmaktadır. Devletin özel sektörler içinde zorunlu kıldığı bir yüzde vardır ve bu konuda engelli iş ilanları adı altında aramalarınızı yapabilirsiniz.
Sayfa İçeriği
EKPSS Nedir?
“Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik” ile buna bağlı olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) arasında yapılan “Protokol” hükümlerine göre ÖSYM tarafından hazırlanan , EKPSS, başvuru, sınavın uygulanması ve sınav sonuçlarının değerlendirilmesi adımlarından oluşan sınav sistemidir. ÖSYM: EKPSS Sınavı Hakkında
Engelli Memur Alımlarında Aranan Şartlar Nelerdir?
Engelli devlet memuru alımlarından yararlanmak için engelli vatandaşların öncelikle engelli olduklarını belgelemeleri gerekir. Engelli memur alımı başvuru sahipleri yasal düzenlemelere uygun olarak başvurularını yapabilirler. Engelli vatandaşların çalışma durumlarını belgelerinde yüzde kırklık oranda engellilik durumu var ise başvuruları olumlu olur. Engelli memur alımlarından yararlanmak için adayların yüzde kırk engel durumlarını belgelemeleri gerekmektedir. Gerekli belgenin tam teşekküllü hastaneden alınması gerekir aksi durumda başvuru belgeleri geçerli sayılmaz. Engelli vatandaşların belgelerini kendileri alabileceği gibi vasisi veya velisi tarafından alınması da mümkündür.
Engelli memur alımı şartları 2021 başvurularını yaparak gerekli şartları sağlayan adaylar Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına girmeye hak kazanırlar. Kısa adı EKPSS olan ve 2 yıl geçerliliği bulunan sınav sadece on lisans ve lisans mezunu adaylara uygulanmaktadır. Sınav sonucunda aldıkları puanlara göre sıralanan adaylar yapılan sıralamaya göre açılan kadrolarda devlet memuru olma şansına sahip olurlar. Engelli Personel alımı adı altında internette anlık duyuruları takip etmelisiniz. Lisans ve ön lisans mezunu olmayan engelli adayların atanma işlemleri noter huzurunda yapılan kura ile gerçekleşir. Engelli adayların atanmaları mezuniyet durumlarına göre 2 yılda bir kura sonucu belli olurken bu atanmaların 2 yıl geçerliliği vardır.
Engelli Vatandaşların Yasal Hakları Nelerdir?
Engelli vatandaşların anayasada yer alan yasal hakları şunlardır;
- Her vatandaşın çalışma görevi ve hakkı vardır.
- Her Türk vatandaşının kamu hizmetlerine girme hakkı vardır.
- Engelli bireyler çalışma şartlarında özel olarak korunurlar.
- Engelli vatandaşların eğitim alma hakkı engellenemez ve engelli olmayanlarla eşit eğitim hakları vardır.
Engelli vatandaşların kamusal alanda yararlandığı indirimler ise şunlardır;
- Internet kullanımı ve telefon ve cep telefonu gibi iletişim alanlarında indirim hakları vardır.
- Su kullanımlarında indirim hakları vardır.
- Şehir içi ve şehirlerarası ulaşımlarda indirim hakları vardır.
Engelli Raporu Hesaplama İşlemleri
Engelli kişilerin zihinsel ve fiziki engel durumu oranları uzmanlar tarafından belirlenmekte ve alınan heyet raporu ile belgelenmektedir. Kimler engelli kapsamına girer belirlemek için alınan raporda kişinin engellilik oranı bulunmaktadır. Engel oranı yüzde kırk olan kişiler engelli maaşı alma hakkına sahip olurlar. Engelli raporu hesaplama işlemini kişilerin kendi olanakları ile yapması mümkün olsa da hesaplama işlemleri raporu veren kurum tarafından yapılmaktadır.
Eğer bu yazımızı beğendiyseniz Sağlık Raporu Nerelerde Kullanılır? yazımıza göz atabilirsiniz.