Kornişon Turşu Yapımı

kornişon turşu nasıl yapılır nelere dikkat etmek lazım

Kış gelmek üzere Kornişon Turşu yapımı‘nın tam zamanı. Ekim aylarında artık bağlaz bozulur ve en lezzetli turşuluklar pazar tezgahına düşmeye başlar.Bizde bu yazımızda sizlere sevilen Kornişon turşu yapımı ve dikkat edilmesi gerekenleri yazdık ve yayınladık. Umarız turşu kurarken bizler içinde bir iki tane ağzınıza atarsınız. Afiyet olsun buyurun başlayalım.

 

 

 

Kornişon Turşu Yapımı

 

Kornişon turşuyu kim sevmez ki gerçek anlamda birçok kişi tarafından severek tüketilen yemesi eğlenceli harika bir turşudur. Ancak çok az insan gerçekten güzel ve kaliteli bir şekilde kornişon turşu kurabilmekte ve yapabilmektedir. Bu yazımızda en iyi nasıl kornişon turşu kurabileceğimizi sizlerle paylaşıyor olacağız. Üstelik ev yapımı ve tamamıyla kimyasellerden uzak bir şekilde yapılacaktır. Merak ettiniz mi hadi o halde hemen başlayalım.

 

Kornişon turşu yapımı için gerekli olacak malzemeler;

 

  • 3 KG Küçük Boy Kornişon Salatalık
  • 2 Baş Sarımsak
  • 1 Su Bardağı Turşuluk Tuzu
  • 3 Su Bardağı Sirke
  • 3 Litre veya 15 Su Bardağı İçme Suyu
  • 1 Avuç Nohut
  • 1 Yemek Kaşığı Limon Tuzu

Kornişon turşunun yapılışı ve tarifi;

 

Burada anlatılacak olacan kornişon tarifimizin hazırlanışı kıtır olacak şekilde hazırlanmaktadır. Yani eriyip solmuş ve yumuşak olan bir kornişon turşusu yerine kıtır kıtır lezzetli bir kornişon turşusu kurma tarifi olacaktır.

 

İlk olarak salatalıkları bir güzelce yıkayalım. Salatalıkları yıkadığınız suyu boşa aktarmaya gerek yok, suyu çiçeklerin dibine dökerseniz gayet iyi olur. Su israfından da kurtulmuş olursunuz. Yıkanan bu salatalıkları bıçağın ucuyla hafif bir şekilde delin.

 

Daha sonra salatalıkları bir kenara bırakıp suyunun süzülmesini beklerken aynı zamanda da turşunun içine koyacağımız suyu bir taşım olacak şekilde kaynatın. Kaynayan su bir taşım yaptıktan sonra altını kapatın ve ılık olmasını bekleyin. Su ılık olmaya başladığında kap içerisinde su, tuz, limon tuzu, sirkeyi birbirine karıştırarak eriyene kadar eritmeye ve karıştırmaya devam edin.

 

Turşuyu kuracağımız kavanozu hazır edin. Öncesinde turşu kuracağınız kavonuzu sıcak suda birkaç dakika bekletebiliriz. Böylece kavanoz içerisinde bakteri veya zararlı herhangi bir şey var ise onlardan tamamıyla kurtulmuş oluruz. Kavanozunuz hazır ise artık başlayabiliriz. Ancak söylemek isterim ki kornişon salatalıklar cam kavanozlar ile yapıldığında daha iyi sonuçlar ve lezzetler vermektedir. Tabi ki tercih yine de size kalmış durumdadır.

Turşuyu muhakkak Cam kavanozda yapın.

Turşuyu kuracağınız kavanozun en dibine daha önce soymuş olduğumuz sarımsakları ve aynı zaman da nohutları yerleştiriyoruz. Daha sonra bunların üzerine salatalıkları özenle yerleştiriyoruz. Ancak sıkı olmasına ve düzenli olmasına dikkat edelim. Aralarında boşluk kalmaması son derece önemlidir. Salatalıkları sıkıca yerleştirdikten sonra daha önce erittiğimiz turşu suyunu kavanozun içine dolduralım. Elimizi korkak alıştırmayalım ve turşu suyunu kuracağınız salatalıkların üzerini geçecek kadar doldurmaya devam edelim.

 

Artık işlem bitiyor.

Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra kavanozun kapağını sıkı bir şekilde kapatıp en az 15 – 20 gün kesinlikle havasını almaması gerekmektedir. Yani kapağı kesinlikle açılmamalıdır. Bekleme yaparken de serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. Direkt güneş ışınlarının vurduğu yer ve ortamlardan uzak tutmalısınız.

 

Bazı kimseler turşunun üst kısmına bir katman eklemektedir. Bu bazen bir maydanoz demeti olabileceği gibi bazende dereotu olabilmektedir. Bazende ince dilimlenmiş limon konabilmektedir. Burada iki amaç vardır. Birincisi koyduğumuz şey her ne ise aromasını bu turşuya vermesini sağlamak ikincisi turşunun olası hava alımına karşı alt tabakada yer alan kornişonları korumaktadır.

 

Damak tadınıza göre limon denenebilir ancak limon konduğunda biraz daha ekşimsi bir kornişon elde edilirken nane konduğunda ise daha aromatik ve hoş kokulu bir kornişon turşu elde edilebilmektedir. Seçim tamamıyla size aittir.

 

Dikkat edilmesi gerekenler

 

Kornişon turşuları kurduktan sonra ve dinlenmeye bırakırken her ne kadar 15-20 gün bekleme süresi verildiyse de turşuya bakarakta bu zaman dilimi uzatılabilir. Eğer kornişon turşu daha sararmamış ise bekletmeye devam edin. Sararmış olması bizim için turşunun olduğu anlamına gelmektedir. Ancak bu sararma öyle diri bir sararma olmamalıdır. Daha çok açık renkli bir sararma şeklinde kendini göstermelidir.

 

Nohut koymak son derece önemlidir. Tabi ki olmazsa olmazı değildir. Nohut konmasının asıl espirisi ise kornişon turşusunun daha hızlı oluşmasını sağlamak adına koyulmaktadır.

 

Ayrıca bazı yerlerde veya yörelerde tüm bu iç malzemelere ek olarak bir tatlı kaşığı toz şekerde içerisine eklenmektedir. Bu şeker eklendiğinde ise sert ekşimsi tadı biraz kırılıp daha yumuşak bir su elde edilmektedir. Tabi ki bu da tamamıyla damak tadına göre değişebilmektedir.

 

Tüm bu püf noktalar ve hazırlanışı eksiksiz yaptığınızda harika bir kornişon turşunuz olacaktır. Artık yemeyi sabırsızlıkla bekleyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun..

 

Bu konumuzdan sonra dilerseniz güncel konulardan biri olan Alinazik Kebabı Nasıl Yapılır? anlattığımız yazımızı da okuyabilirsiniz. yada dilerseniz https://www.thekitchn.com/how-to-make-dill-pickles-cooking-lessons-from-the-kitchn-193350 adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar



Giriş Yap