Günümüzde maaşların çalışanlara yeterli gelmemesi ve geçim sıkıntılarının yaşanması sonucunda bankalara başvurarak kredi çeken kişi sayısı bir hayli fazlalaşmıştır. Baktığımızda son 10 yıla oranla kredi çekenlerin sayısı artmış bununla beraber kredi ödemekte zorlanan bireyler de ortaya çıkmıştır. Yaşanan sorunlar sebebiyle birçok kişi kredi ödenmezse ne olur? sorusunu yöneltmektedirler. Yüklü miktarda nakit ihtiyacı bulunan kişiler hemen bankalara müracaat etmekte ve kredi çekmektedir. Ancak alınan maaşlarda bankanın ödettiği faiz kadar yükselme olmayınca kredi ödenmezse ne olur? sorusu gündeme gelmiştir. Kredi ödeyemeyenlerin ne gibi prosedürlerle karşılaşacağını yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Sayfa İçeriği
Kredi Borcunun Ödenmemesi Halinde Yaşanabilecekler?
Devlet ya da özel bankaların herhangi birinden kredi çektikten sonra taksit ödemeleriniz birkaç ay sonra başlatılır. Özellikle yılın sonuna doğru çekilen kredilerde bankalar jest yaparak taksit ödemelerinizi yıl başına sarkıtırlar. Eğer kredi taksitleriniz başladıktan sonra 2 aylık taksiti üst üste ödemediğiniz takdirde sizlere bazı yaptırımlar uygulanmaya başlanmaktadır. Kredi borcunu geciktirme sonucunda uygulanabilecek yaptırımları aşağıdan görebilirsiniz.
- Yukarıda da belirttiğimiz üzere taksit ödemelerinizden 2 tanesini arka arkaya ödemediğiniz durumda banka tarafından aranarak 30 günlük sürecinizin kaldığı yönünde bir uyarı alırsınız. Eğer bu 30 günlük süreç içerisinde de herhangi bir ödeme yapmazsanız artık banka avukatını devreye sokabilir. Böylece kredi borcunda faiz üstüne faiz yemeye başlarsınız.
- Ödeyemediğiniz kredi borcunuza yönelik yasal prosedürler gereği 0’a kadar faiz uygulaması yapılmaktadır. Böylece aslında bankadan aldığınız nakit tutarının çok daha fazlasını ödemek zorunda kalabilirsiniz.
- Kredi çekerken eğer sizden bir kefil göstermeniz istendiyse; sizlere uygulanan bu prosedürler neticesinde size kefil olan kişi de aranmaya başlar. Böylece banka sizden tahsil edemediği para miktarını kefil olarak gösterdiğiniz kişiden tahsil etmek için çalışmalara başlar.
- Kefilinizin ve sizin üzerinize resmi olarak kayıtlı taşınmaz mal varlığına, maaşa haciz gelmeye başlamaktadır. Burada önemli bir uyarıda bulunmak gerekirse; eğer sizin ya da kefiliniz üzerinde herhangi bir mal varlığına ya da maaşa rastlanmazsa ikametgahınıza haciz gelebilmektedir.
Kredi Borcunu Ödeyemeyenler Ne Yapmalı?
Günümüzde kredi borcunu ödeyemeyenler oldukça fazla sayıdadır. Bu kişilerden birisi de sizlerseniz bu durumda bazı yapmanız gerekenler bulunmaktadır. İşte kredi borcunu ödeyemeyenler için altın tüyolar:
- Öncelikle kredinizi çektikten sonra eğer tahmin edemediğiniz bir çıkmaza girdiyseniz bankaya karşı iyi niyetli davranmanız gerekmektedir. Eğer o ayki kredi taksit tutarınızı ödeyemeyecekseniz gerekirse bankaya giderek danışmanınızla yüz yüze konuşmanız ve süre talep etmeniz önemlidir.
- Kredi taksitinizin tamamını kapatamayacağınızı düşünüyorsanız yine banka görevlisiyse irtibata geçerek ayın belli dönemlerinde bir miktar ödeme yapmanız bankanın size karşı insiyatif oranını yükseltmesine yardımcı olacaktır.
- Özellikle kefil göstererek bankadan kredi çekmek için müracaatta bulunduysanız ve ödemelerinizi aksatacaksanız bu durumda kefil yaptığınız kişiyi, ailesini ve arkadaşlığınızı düşünerek ödemelerinizi siciliniz bozulmadan daha düşük faizli bir bankadan kredi çekerek yapabilirsiniz. Tabi bu noktada aylık maaşınızı ve gelirinizi iyi bir şekilde hesap etmenizi öneririz.
Kredi Borcu Yapılandırma Nasıl Yapılır?
Kredi borcu yapılandırma özellikle kredi ödenmezse ne olur? sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında yer almaktadır. Çoğu banka müşterilerinin birçoğundan aylık taksit ödemelerini düzenli bir şekilde alamadığından dolayı borçlularına kredi borcu yapılandırma teklifini kendiliğinden yapmaktadır. Borcunuzu yapılandırmak aslında var olan borcunuzu yeniden taksitlendirerek; yeniden taksit ödemeye başlamanızdır. Yapılandırma esnasında kredi borcunuzu geciktirmenizden kaynaklı faizler de taksitlere ilave edilir. Kredi borcu yapılandırmak için bankaya kefil, taşınmaz mal ve maaş gibi güvenceler vermeniz yeterli olacaktır.
Eğer krediye ihtiyacınız var ve kredi çekecekseniz 36 Ay Vadeli 20 Bin Lira İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz. Aklınıza takılan farklı soruların cevabı için ekonomi.gov.tr ‘yi ziyaret edebilirsiniz.