Market Açmak Kârlı mı? Maliyeti ve Kazancı Nedir?

Market Açmak Kârlı mı? Maliyeti ve Kazancı Nedir?

Market açmak hemen hemen her girişimcinin hayallerini süsleyen bir iş yeri modeli. Kimileri bulundukları sokağın, mahallenin, semtin köşe başında bir market açarak çevre insanına hizmet sunmak isterken kimileri de büyük caddelere ya da alışveriş merkezlerine market açarak çok daha fazla sirkülasyon kazanmak istiyor.

İnsanlığın başlangıcından beridir süregelen bazı işleri tanımlarsak bunların en başında şüphesiz ki marketçilik gelir. Bundan 100 sene önce de marketler vardı, 50 sene önce de vardı, şimdi de var ve gelecekte de olacak. İnsanlar gıda, giyim, alışveriş ve erzak ihtiyaçlarını bir şekilde marketlerden karşılamaya devam edecekler.

Dolayısıyla gelecek açısından da düşünülürse marketçiliğin son derece kârlı bir meslek olduğunu söyleyebiliriz. Eğer müşterilerinize olması gereken fiyatlardan güzel hizmetler verebilirseniz siz de sıkça tercih edilen, mahallenizin ya da şehrinizin marketi konumuna erişebilirsiniz.

Market Açmak İstiyorum Nelere Dikkat Edilmelidir?

Siz de marketçilik işine girmek ve bu alana yatırım yapmak istiyorsanız elbette ki dikkat etmeniz gereken bazı hususlar mevcut. Bu hususlar ticaret yapmanızı daha da kolaylaştıracak ve iyi gelirler elde etmenizi sağlayacak konular olarak öne çıkmakta. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendi sınırları içerisindeki market işletmelerinden talep ettiği bazı belgeler ve vergilendirme ücretleri de mevcuttur, eğer bir market açmak istiyorsanız siz de bu gereklilikleri yerine getirmelisiniz.

Marketçilik Yapmak

Öncelikle açacağınız marketin konumunu ve fiyat skalasını belirlemeniz gerekiyor, fiyat skalası belirlemesini açacağınız konumun ekonomik yapısı üzerinden değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz. Kimi marketler ekonomik durumu daha iyi olan bölgelerde iş yapacağı için haliyle ortalama ya da ortalamanın üstü fiyatlarda ürün satışına müsait olabilirken, kimileri de tam tersi durumda seyredebiliyor.

Açacağınız market lokasyonu olan semtteki insanların yürüme mesafesinde bulunmalıdır. Eğer yürüme mesafesinde bulunmayan, insanların göz önünde olmayan bir konumda işletmenizi açarsanız müşteri sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Bu noktada kendinize sormanız gerekenler kısaca şu şekilde;

  • Açacağım market konum olarak kolay ulaşılabilir bir yerde, göz önünde olacak mı?
  • Açacağım marketin çevre civarında herhangi bir rakip var mı? İnsanlar bu rakipten memnunlar mı?
  • Açacağım marketin konumunda BIM, A101, ŞOK ve Migros gibi büyük markalar mevcut mu?
  • Açacağım marketin semtindeki insanlar genellikle hangi marketi tercih ediyorlar?

Siz de market açmak istiyorsanız öncelikle bu sorulara cevap bulmalı, sonrasında bu işe girip girmeyeceğinize karar vermelisiniz.

Market Açmada Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Eğer bütün bu seçenekleri değerlendirdikten sonra marketçilik fikrinizi kesin olarak kararlaştırdıysanız bu konuda bilmeniz gereken diğer hususlara geçebiliriz. Bu başlık altında sizlere açacağınız işletmenizin oluşturacağı masrafları anlatacağız.

Öncelikle her şehre ve konuma göre iş yerlerinin farklı masraflar isteyebileceğini belirtelim, dolayısıyla sizlere masraf konusunda tam ve eksiksiz bir rakam iletmemiz imkânsızdır. Bulunduğunuz konumdaki hayat pahalılığı, lojistik destek, çalışma şartları ve benzeri kriterlere göre işletmenize yapacağınız masraf değişkenlik gösterebilir.

Market açarken devlet tarafından istenen belgeler kısaca şu şekildedir;

  • Nüfus belgesi, tapu, kira kontratı fotokopileri.
  • Yapı kullanım izni ve Vergi Dairesi’nden alınan Vergi Levhası.
  • Şehirdeki ticaret ya da esnaf odasına kayıt zorunluluğu, BAĞ-KUR belgesi.
  • Su ve elektrik aboneliği.
  • Marketin sorumluluğunu üstlenecek kişinin sabıka kaydı ve bölgenin itfaiyeden yangın raporu.

Marketçilik için gerekli şartlarsa şu şekildedir;

  • 500 metrekareden büyük ve birden fazla işin yapıldığı yerlerde danışmanlık birimi zorunluluğu.
  • Soğuk zincirde kalması gereken ürünler için soğutma lojistiğinin bulunması.
  • Yerden en az 15cm yükseklikte raflar ve tezgâh.
  • Gıda maddeleri ile kozmetik ve benzeri maddeler farklı tezgâhlarda sunulmalı.
  • Ekmekler ve unlu mamuller için kapalı dolap sistemleri.
  • Giriş ve çıkış kapıları, manav bölümü için kolay yıkama imkânı sunan tezgâhlar, kuruyemiş ve benzeri kuru ürünler için ayrı bir tezgâh.

Planlama Süreci

Bütün bu kriterleri gerçekleştirirken tavsiyemiz öncelikle, mağaza planınıza uygun olarak, hangi reyonu nerede konumlandıracağınıza ve hangi ürünü nerede satacağınıza karar vermenizdir. Böylelikle ekipman siparişlerinizi çok daha rahat ve ekstra masrafa girmeden gerçekleştirebilirsiniz.

Market açmak için alacağınız ekipmanlardaki kaliteyi hiçbir zaman düşük tutmamanızı da tavsiye ediyoruz. En azından orta seviyede kalitesi bulunan dolap ve benzeri ürünlere yoğunlaşmanız sizin için daha sağlıklı olacaktır. Çünkü marketçilik uzun süreli bir iş olduğu için, uzun vadede alacağınız kalitesiz dolapların faturanıza yansıması can sıkıcı boyutlara ulaşabilir.

Market Açmak Kârlı mı? Maliyeti ve Kazancı Nedir?
Market Açmak Kârlı mı? Maliyeti ve Kazancı Nedir?

Ayrıca satacağınız ürünlerin markasını, kalite skalasını ve satış fiyatlarını da belirlemeniz gerekiyor. Bunun için toptancıları gezmenizi öneriyoruz, unutmayın ki ürünlerinizin bütün kaynağı toptancılar olacak. Toptancılarda topluca alacağınız ürünlerin satış bütçelerini öğrenebilir, bunların tane ücretlerini hesaplayabilir, rakiplerinizle kıyaslandırma yaparak nasıl bir fiyatlandırma politikası izleyeceğinizi kararlaştırabilirsiniz.

Kira, faturalar, işçi masrafları, tedarik masrafları ve benzeri bütün hesaplamaları da yapmanız çok önemlidir. Bütün bu hesaplamaların sonunda, satacağınız ürünlerden alacağınız paralar ile beraber kâra geçeceğinizi düşünüyorsanız, güzel bir işletme oluşturmanın başlangıcındasınız demektir.

Ekomini Market Açmak İçin Ne Gerekli?

Eğer market açmak için bayilik veren firmalarla da çalışmak istiyorsanız Ekomini’yi tercih edebilirsiniz. Ekomini, her ne kadar Türkiye çapında adından yeni yeni söz ettirmeye başlasa da, son zamanların en sık tercih edilen franchise markalarından birisi haline gelmiş durumda.

Ekomini market için üst paragrafta bahsedilen hususların yanı sıra uymanız gerekenler kriterler şu şekildedir;

  • Haftanın 7 günü, geceleri en erken 00:00’a kadar işletme garantisi.
  • Gerekli personel desteği.
  • Ekomini ekibi tarafından gerçekleştirilen çeşitli kontrollere uygunluk.
  • Saha ekibi ile rahat iletişim.
  • Ciro kontrolü.
  • Ulusal ve bölgesel anlaşmalara uyulması.
  • Saha ekibi ile düzenli bilgi paylaşımı.

Ekomini, market açılışlarında bütün dekoratif ve altyapı desteğini işletmecilere sağlamakta. Bütün bunların yanı sıra kendilerinin iş modeli oluşturmakta işletmeciye yardımcı oldukları, insert çalışmalarıyla tedarikçilere ilave destek sağladıkları ve kârın büyük bir kısmını işletmeciye bıraktıkları biliniyor. Ekomini market açmak için bu bağlantıdan yararlanabilirsiniz.

Rüyada Market Açmak

Rüya tabirlerinde market açmak çoğunlukla yakın zamanda çok büyük bir girişim yapılacağı ya da büyük bir açılışa şahit olunacağı şeklinde yorumlanır, bu rüyanın genellikle olumsuz bir yorumu bulunmamaktadır. Siz de yakın zamanda büyük bir açılışa ve girişime şahit olabilir ya da bunları kendiniz bizzat gerçekleştirebilirsiniz.

Birçok ziyaretçinin rüyasında market açtığını ve bu durumun neye işaret olduğunu bilmek istediğini de görüyoruz. Eğer rüyanızda market açacak kadar bu işi arzulayacak konuma geldiyseniz, uygun şartları ve fırsatları yakalayarak hayallerinizin peşinden gitmelisiniz. Siz de bir market açarak iyi bir işletmeci olabilir, hayallerinizdeki işe kavuşabilir ve başarılı bir girişimci olarak anılabilirsiniz.

Ev Yemekleri Lokantası Açmak yazımıza da göz atmayı unutmayın, bol şans.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar



Giriş Yap