Öğretmen ve Öğretmenlik

Öğretmen

Öğretmen ve Öğretmenlik, hem geçmişte, hem günümüzde en önemli mesleklerdendir. Yüksek ihtimalle gelecekte de böyle olacaktır. Günümüz pandemi koşullarında daha çok eba öğretmen olarak geçseler de hala mesleklerinin anlamını yitirmemişlerdir. Öğretmenlik nedir ve nasıl olunur gibi sorulara birlikte cevap verelim.

Öğretmen Mesleğinin Tanımı ve Tarihi

Tarihsel olarak bilinen ilk öğretmenler milattan önce 5. Yüzyıllarda antik yunan ve çevresinde oluşmuş sofistlerdir. Günümüzdeki gibi okullarda devlet tarafından verilen bir eğitim ile karşılaştırılmamalıdır. Bu kişiler felsefeci ve gezginlerdir. Gezdikleri yerlerde para karşılığında insanlara felsefe öğretirler. Aralarına tanınmış ünlü felsefeciler de vardır.

Günümüzde öğretmen tanımını kabaca anlatacak olursak, öğrencinin ya da toplumun talebi doğrultusunda bir bilgiyi, beceriyi ya da mesleği kişiye öğretendir. Bunu bazen resmi bir kurum çatısı altında, bazen  bir işletmede, bazen ise herhangi bir yerde icra etmektedir.

Aslında meslek olarak daha çok anılır. Fakat bir kişi birine bir şey öğretmişse tanım olarak öğretmendir. Bu tanım neden bu denli yaygın kullanılmıyor bilinmez. Fakat öğretmenin ve öğrenmenin içini boşaltıp, başkalarının üzerine atmamızdaki en büyük sebeptir.

Öğretme Nerede Kim Tarafından Başlar?

Yukarıda biraz bahsettiğimiz gibi öğretme işi sadece meslek tanımı öğretmen olan kişilerin yapacağı iş değildir. Herkes hayatı boyunca birilerine öğretmenlik yapabilir ya da birilerinin öğretmenliğine ihtiyaç duyabilir.

İlk başta, henüz dünyaya yeni gelmişken ilk öğretmenlerimiz ebeveynlerimizdir. Ailemiz dışında birileri ile tanışana kadar sadece onlardan öğreniriz. Yürümeyi, konuşmayı, yemek yemeyi onlardan öğreniriz. Aslında çoğu ebeveyn bu öğretileri kendi başarısı olarak adlandırsa da bu öğrenmeyi bebek kendiliğinden yapar. Yani eğer olumsuz herhangi bir durum ya da koşul yoksa bebek gözlemleri ile hareket eder. Yani siz ne yapıyorsanız onu taklit eder.

Konuşmayı öğrenen bir bebeği düşünün. Aylarca sadece dinler. Ağzınızı nasıl açtığınızı, dilinizi nasıl hareket ettirdiğinizi inceler ve kendince provalar yapar. Bebeklerin çıkardığı garip sesler aslında ilk konuşma deneyimleridir.

Sadece konuşmayı değil diğer her şeyi gözlemleyerek öğrenir. Biraz daha detaylandıracak olursak hayvanları örnek alabiliriz. Vahşi bir hayvan yavrularını belli bir yaşa kadar yanında gezdirir. Yavrular sadece anneyi izlerler ve gördüklerini pekiştirmek için kendi aralarında prova yaparlar. Bir süre sonra anneleri onları bıraktığına hayatlarındaki her şeyi o gözlemler üzerinden yaparlar.

İnsanlarda öyledir. Eğer ki çocuğunuz olumsuz bir davranış sergiliyorsa bunun temelini siz oluşturmuş olabilirsiniz. Aslında çoğu zaman oluşturduğumuz şeyin farkına varmayız. Öyle oluşmasını istememiş hatta tam tersini oluşturmak için mücadele etmişizdir.

Çocuğunuza sürekli kitap okumayı öğütlersiniz ya da ders çalışmasını öğütlersiniz. Fakat bunları yapmaz. Bunun sebebi sizin bunları yapmamanızdır. Yani sizi kitap okurken ya da bir şeyler araştırırken görse sizi taklit edip bunu yapacaktır. Yani istemeden çocuğumuza kötü örnek olabiliriz.

Elbette çocuk bu ve buna benzer davranışları ileride değiştirebilir ama oldukça zor olacaktır. Bir kısmı bu değişimi başaramaz.

Günümüzde Meslek Olarak Öğretmenler

Günümüzde bu işi meslek olarak yapanların çalışacağı birkaç alan mevcuttur. Bunlar temelde devlet kurumları ve özel kurumlar olarak iki ye ayrılır. Fakat sadece ilkokul, ortaokul, lise gibi kurumları değil daha uzun bir listeye sahip eğitim verilen her yeri kapsar. İki başlık altında bazılarını şu şekilde açıklayabiliriz:

  1. Devlet Eğitim Kurumları

Bu kurumlar arasında devlete bağlı ilkokullar, ortaokullar, liseler, üniversiteler dâhildir. Aynı zamanda iş-kur, halk eğitim merkezleri ya da belediyelerin eğitim kurumlarını da bunlara dâhil edebiliriz. Daha da ayrıntıya girecek olursak devlet memuru yetiştiren polis akademisi, askeri eğitim merkezleri ya da kamu personeli içinde eğitimden görevli herkesi dahil edebiliriz.

  1. Özel Eğitim Kurumları

Adının özel olması sizi çok yanıltmasın. Müfredat, eğitim yeri, eğitim saati gibi başkaca konuları da içine alan konularda Milli Eğitim Bakanlığı’na ya da devlet tarafından yetkilendirilmiş başkaca kamu kuruluşlarına bağlı çalışırlar.

Fakat devlete olan bağlılığı da sizi çok yanıltmasın. Çünkü ücretsiz bir kamu hizmeti sağlamazlar. Özel sermayeler ile ilgili devlet kurumunun koşullarına uygun olarak kurulan kuruluşlardır. Bu yüzen ücret ödemeniz gerekebilir. Bu kurumlara ise, sürücü ve ehliyet kursları, özel lise, ortaokul, ilkokul, kreş ya da üniversiteleri dahil edebiliriz. Ayrıca müzik, sertifika, dans gibi eğitim veren diğer kurumlarda bunlara dahildir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar



Giriş Yap