Otel, Motel ve Hostel Nedir? Farklılıkları Nelerdir?

otel

Otel, Motel ve Hostel Nedir? Farklılıkları Nelerdir? Kaba tabiriyle konaklamak ve kısmi beslenmek için kullanılan geçici yuva, ev ya da otağdır. Peki, otel, motel ve hostel arasında ne gibi farklar vardır? Tarihsel oluşum süreçleri nasıl olmuştur? Biraz bunlardan bahsedeceğiz.

Otel Tarihi

Otel çok eski yıllardan beri barınma amaçlı kullanılır. Eski yıllarda evsizlerin, kimsesizlerin ya da gezginlerin kullandığı bir barınak olarak adlandırılırdı. Hatta Türk diline de bu tanımın yunanca karşılığı olan “hospitale” kelimesinden gelmiştir. Bu kelime başta Fransızcaya “hôtel” olarak girmiş, dilimize de Fransızca bu sözcükten otel olarak yer bulmuştur.

Yıllar yılları kovaladıkça insanların yer değiştirme alışkanlıkları değişmiş ve doğal olarak otelin tanımı ve işlevi de değişmiştir. Eski yıllarda tatil amaçlı gezen kişiler çok bulunmazlardı. Geziler genelde iş amaçlıydı ve dönemin işlerinin uluslararası olmayışından kaynaklı kısıtlı bir çevre tarafından yapılırdı.  Bir de keşiş, gezgin, sufi olarak tabir edilen kişilerin, bir amacı yaşam tarzı olarak belirlemiş oldukları yolculukları vardı.

  1. yüzyıl sıralarında turizm dünya genelinde yayılmaya başladı. Haliyle oteller de sadece konaklama yerlerinden, tatil amaçlı gelenlerin birçok ihtiyacını karşılayabilecekleri yerlere dönüştü. Bu değişim otelin tanımını alt üst etti.

Otel günümüzde geçici konaklama ve kısmi beslenme ihtiyaçlarının karşılandığı ve bu ihtiyaçları muadillerinden daha kaliteli bir biçimde sağladıkları yerler haline geldi.

Motel Nedir ve Tarihte Nasıl Oluşmuştur?

Motel genellikle yol üstünde bulunan araç ile yolculuk yapan yolcuların kullandığı konaklama yeridir. Konaklama, kısmi beslenme ve araç park yeri hizmeti verir. Otellere göre müşterileri daha kısa süre misafir eder.

Tarihsel olarak motel, han mantığında kurulmuş bir yerdir. Eski filmleri seyrediyorsanız hatırlayabilirsiniz. At ya da at arabası ile yolculuk yapanlar yol üstünde, tek bir ailenin işlettiği hanlarda konaklarlar. Özellikle Osmanlı ve Bizans dönemlerini anlatan, Tarkan, Kara Murat gibi filmlerde sıkça karşılaşılan mekânlar arasındadır.

Motel ülkemizde çok yaygın bir konaklama yeri değildir. Genelde aynı mantıkta kurulan fakat dinlenme tesisi adını alan yerler vardır. Buraları ise şehirler arası taşımacılık yapan kişiler daha sık kullanır. Kullanma amaçları ise konaklamadan ziyade duş ve diğer temizlik ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu ihtiyaçlarını karşılarlarken zorunlu bir konaklama olur.

Hostel Nedir? Kimler Hostelde Konaklamayı Tercih Eder?

Hostel diğer muadilleri gibi bir konaklama yeridir. Fakat diğerlerinden çok daha farklı koşullara sahiptir. Aynı zamanda müşterileri de diğer müşterilerden farklıdır.

Hostellerin Yatak Sistemi

Hostellerde kişisel bir oda tanımı yoktur. Tamamen koğuş ya da yurt mantığı ile düzenlenmiş odalar mevcuttur. Genellikle ranza sistemleri ile donatılmış yataklı odalardan oluşur. 3, 6, 9 ya da daha fazla yataktan oluşabilen odalarda gelen müşteriler birlikte konaklar.

Hostellerde kadın ya da erkek fark etmeksizin birbirlerini tanımayan insanlar aynı odada ranzalarda uyurlar. Bazı hostellerde kadınlar ve erkekler için ayrı odalar mevcuttur. Fakat yine ranza sistemlidir ve birbirlerini tanımayan kişiler aynı oda da uyur.

Hostellerde konaklanan ranzalarda genel olarak perde sistemi vardır. Kişiler yattıklarında perdeleri çekip kısmi olarak kendilerine ayrı bir alan yaratabilirler. Fakat yataklar tek kişiliktir.

Hostellerin Dolap, Banyo, Tuvalet ve Mutfak Sistemleri

Bu sistemlerde de muadillerinin verdiği ayrıcalık ve rahatlık yoktur. Genellikle ranzalar ile aynı odada bulunan gelen müşterilerin kullanımına açılmış dolaplar vardır. Bu dolaplar askeriyede bulunan dolapların hemen hemen aynılarıdır. Çoğu işletmede dolap anahtarları bulunmaz. Kişiler kendileri isterlerse anahtar takabilirler.

Tuvalet ve banyolarda da kişisel kullanım yoktur. Tuvalet ve banyolar tüm müşterilerin ortak kullanımındadır. Yine işletmeye göre değişebilen bazı opsiyonlara sahiptir. Bu opsiyonlar ise yine kişisel değil sadece kadın ve erkekler için ayrılmış tuvalet banyolar olarak yapılmıştır.

Bu konaklama mekanı beslenme ihtiyacını karşılamaz. Sadece müşterilerin yemek yapabilmeleri için gerekli olanakları sağlar. Yani ortak kullanımlı bir mutfağa gerekli araç gereçleri koyar. Müşteriler gıda harici bütün araç gereçleri mutfaktan temin edip kendi yemeklerini pişirirler. Aynı zamanda buzdolapları da ortaktır. Bu dolaplarda yiyeceklerin üstünde isim görmek olasıdır.

Bu konaklama yerinin ücretleri diğerlerine göre daha düşüktür. Bundan kaynaklı tercih eden kesimler ise ya öğrenci ya da düşük bütçe ile yola çıkmış gezginlerdir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar



Giriş Yap