Radyo Kanalı Açma İçin Gerekenler Nelerdir? Maliyetleri Ne Kadardır?

Radyo Kanalı Açma İçin Gerekenler Nelerdir? Maliyetleri Ne Kadardır?

Radyo kanalı açma gibi bir fikriniz varsa sizlere bu yazımızda işlemi gerçekleştirmek için gerekli olan bütün prosedürlerden bahsediyoruz.

Bu için öncelikle lisans sahibi olmanız gerekmektedir. Bu lisans türleri Ulusal, Bölgesel ve Yerel frekans lisansları olarak 3’e ayrılmaktadırlar. Hitap edeceğiniz kitlenin büyüklüğüne göre seçim yapabilirsiniz. Fakat fiyat da bir o kadar artacaktır. Kimi radyolar başlangıçta ufak lisanslarla işlerini yürüterek uzun vadede daha yüksek frekanslara gereçken kimileri de direkt olarak yüksek frekanslarla başlamaktalar. Bu noktada yapacağınız seçim tamamen size kalmış durumda.

Lisans tercihi yaptıktan sonra, RTÜK tarafından frekans satışı yapılmadığı için, daha önceden satılmış frekansları kiralamanız veya satın almanız gerekmektedir. Ayrıca herhangi bir lisansı satın aldıktan sonra RTÜK’e 10 yıllık bir bedel ödemeniz de gerekiyor. Bu aşamaları geçtikten sonra yapmanız gereken tek şey bir radyo ofisi ve merkez binası kurmak olacaktır. Haliyle de radyo ofisi ve radyo merkezinde kullanılacak araçları temin etmeniz gerekecek. Sonrasında radyoda çalışacak personeli bulmak ve radyo sunucularını seçmek gibi süreçler başlayacak. Lisans satın aldığınız şirketlerden radyo sunucusu ya da personeli önerileri alabilirsiniz.

Sayfa İçeriği

Radyo Kanalı Açma Maliyeti Ne Kadardır?

Bu süreç içerisinde harcayacağınız tek maliyeti RTÜK lisansı değildir. Üst paragrafta da bahsettiğimiz üzere radyo merkez binası, stüdyosu, ekipmanları ve gerekli araçları gibi ihtiyaçlarınız da mevcuttur. Aynı şekilde bu radyoyla ilgilenecek personeller ve radyo araçlarının dışında ofis malzemelerine de ihtiyacınız olacaktır. Gelin bu tarz bir işe girişirken ihtiyacınız olan bütün araçları hesaplayalım;

  • Ana verici
  • Ana anten
  • Radyo link mikser
  • Profesyonel bir mikrofon seti
  • Profesyonel radyo yazılım sistemi
  • En azami 3 tane bilgisayar
  • Radyo otomasyon sistemi
  • Radyo müzik ekipmanları
  • Radyo için bir merkez binası
  • Radyo için bir stüdyo
  • Radyo binalarındaki ofis araçları

şeklinde sıralanabilir. Bu ekipmanların profesyonellik derecesine göre de cebinizden çıkacak paranın miktarı değişim gösterecektir. Bu süreçte, ekipmanlara ve radyonun genel kurumuna yapacağınız yatırımın yanı sıra, lisans bedeli de ödemek zorundasınız. Radyo lisanslarının Ulusal, Bölgesel ve Yerel şeklinde 3’e ayrılmakta olduğunu daha önce belirtmiştik. Bütün bu lisansların maliyetleri de farklıdır. Fiyatlar ortalama olarak şu şekildedir:

  • Ulusal frekans: 500.000 – 1.100.000 TL
  • Bölgesel frekans: 200.000 TL – 800.000 TL
  • Yerel frekans. 50.000 – 250.000 TL
Radyo Kanalı
Radyo Kanalı

Radyo Kanalı Açma Nasıl Yapılır?

Eğer yeterli bütçeniz ve güveniniz varsa bu iş son derece kolay olacaktır. Bu süreçte insanları pes ettiren en büyük olgu genellikle maliyetler olmakta. Günümüzde bu işe girişebilmek için yeni düzenlenen kanunlara göre lisans almak mümkün değil. Bu sebepten ötürü radyo kanalı açmak istiyorsanız mevcut radyo frekanslarını satan şirketlerden bedeli karşılığında frekans satın alabilir veya kiralayabilirsiniz. Bu durum haliyle maliyetleriniz de oldukça yükseltecektir.

Bu işi yapmak istiyorsanız gerekli prosedürleri ve RTÜK’e ödenmesi gereken lisans ücretlerini araştırmalısınız. RTÜK’ün 10 yıllık ödenmesi gereken lisans hizmeti 2021 yılında 38.160 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca bu süreçteki tek masrafınız RTÜK masrafları da olmayacaktır.

Frekans satın aldıktan veya kiraladıktan sonra RTÜK prosedürünü geçmeniz gerekiyor. Bu işlemleri yaptıktan sonra geriye radyonun ofisini kurmak ve araçları, personeli temin etmek kalıyor. Özellikle de radyonuzun kalitesini belirleyecek radyo sunucuları belirlemeniz şart. Hitap ettiğiniz kitlenin büyüklüğüne göre daha fazla radyo sunucusu ile çalışmanız daha çok çeşitlilik olmasında yarar sağlayacaktır.

Kanal Türleri

Bir radyo kanalı açma düşünceniz varsa öncelikli olarak hangi türde yayın yapacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Radyo kanalı işletmek için bir lisansa sahip olmanız gerektiğini belirtmiştik. Bu lisanslar Ulusal, Bölgesel ve Yerel olmak üzere 3 çeşide ayrılmaktadır. Ayrıca lisans için ödenecek ücret de farklılık göstermektedir. Radyo kanalı türleri:

  • Ulusal lisans ile ilgili türler
  • Bölgesel lisans ile ilgili türler
  • Yerel lisans ile ilgili türler

Bu türler arasından bir seçim yaptıktan sonra ortalama maliyetinizi hesaplamanız gerekir. Sonrasında radyo kanalı açma için bir şirket ile anlaşmanız gerekiyor. Bunun sebebi ülkemizde yeni ulusal ve karasal radyo lisansının verilmemesinden kaynaklanmaktadır. İnternet üzerinden basit bir araştırma yaparak satın alabileceğiniz ve kiralayabileceğiniz radyoları görebilirsiniz. Radyo lisansı almadan önce alacağınız lisans türünü kesin olarak belirlemeniz gerekir. Sonrasında bu lisans türünü değiştirmeniz mümkün değildir.

Son olarak lisans alırken şirkete ödemeniz gereken “hava parası” adı verilen bir meblağ vardır. Bu fiyatlandırma lisansın türüne ve frekansın bilinirliğine göre farklılık göstermektedir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar



Giriş Yap