Şiddetli sedef hastalıkları aslında cilt hücrelerinin yapısında oluşan problemlerle baş gösterir. Diğer adı Psoriasis olan sedef hastalığında hücreler daha fazla bölünmeye ihtiyaç duyduklarını düşünerek hızla çoğalmaya başlarlar, bunun sonucunda gereğinden fazla hücre üretildiği için de cilt yapısında ciddi sorunlar meydana gelir.
Şiddetli sedef hastalıkları her yaşta ortaya çıkabilen bir sağlık sorunudur. Tarih boyunca hemen hemen her bireyde görülen bu hastalığa modern tıptan önce çeşitli baharatlarla ve gıdalarla oluşturulan doğal kürlerle çözüm bulunmaya çalışılıyordu.
Modern tıbbın gelişmesiyle beraber sedef hastalığının da tedavi yöntemleri çoğaldı, ancak aynı oranda bu hastalıktan mustarip olan kişi sayısında da ciddi artış söz konusu. Bunun sebebi her ne kadar tam olarak bilinmese de artan nüfusun yükselen hastalık oranlarıyla doğru orantılığı olduğuna dair bir ilişki kurulmakta.
Sayfa İçeriği
Şiddetli Sedef Hastalıkları Nelerdir?
Sedef hastalığı genellikle ciltte oluşan sağlık sorunları sonucu ortaya çıkar. Bu sorunlar genellikle beyaz pullar, engebeli yapılar, ciltte girinti çıkıntılar ve kızarıklıklarla kendilerini belli eder. Çoğunlukla kafa derisinde, kulak arkasında, dirseklerde, dizlerde ve sırt bölgesinde görülen bu hastalığın ciddi bir sağlık problemi olduğunu söylersek yanlış olmaz.
Sanılanın aksine şiddetli sedef hastalıkları bulaşıcı değillerdir, buna dair herhangi bir kanıt da yoktur, ancak ciltte oluşan bariz değişiklikler ve kepeklenmeler gibi problemlerden ötürü de hastanın sosyal statüsü ciddi zedelenmeye uğrar. Dışarıdan bakıldığında rahatlıkla görülebilen ve tespit edilebilen bu problemler ister istemez hastada izolasyon ile çevresinde uzak durma isteğine sebep oluyor.
Belirtileri Nelerdir?
Sedef hastalığında belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Kimileri hastalığı oldukça şiddetli geçirirken, kimileriyse sadece hafif değişimlerle süreci atlatabiliyor. Hastalık her insanda farklı bölgelerde, farklı yapılarda ortaya çıkmakta. Ancak elbette ki bütün bu belirtilerin ortak olduğu bazı özellikler mevcut.
Uzman hekimler tarafından belirtilmiş genellikle rastlanan şiddetli sedef hastalıkları belirtileri şu şekildedir;
- Dizlerde ve dirsek bölgelerinde pullanma, kızarıklık, kepeklenme, şişme ve kabarma.
- Tırnaklarda çukurcuklar, kızarma, deri dökülmesi.
- Saç diplerinde ciddi kızarıklıklar, acı, kepeklenme.
- Eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık.
- Ayak tabanında ortaya çıkan kızarıklık, deri dökülmesi.
- Koltuk altlarında kızarıklık, deri dökülmesi, ciltte düzensizlik.
- Genital bölgede oluşan kızarıklıklar, yaralanmalar, cilt düzensizlikleri ve pullanmalar.
- Ellerde, özellikle avuç içlerinde, oluşan kızarıklık ve pullanmalar.
- Kulak arkası, göğüs altı, kasık bölgeleri ve ayak tırnaklarında yaralanmalar, kızarıklıklar, pullanmalar.

Şiddetli Sedef Hastalıkları Neden Olur?
Bahsi geçen hastalık hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilmektedir, bu bağlamda belirli bir yaştan sonra hastalığın ortaya çıktığını söylemek yanlış olur, hastalığın nedenini yaşa vuranlar yanılmaktadırlar. Kronik bir rahatsızlık olan sedefin neden olduğu tıp dünyası tarafından tam olarak bilinmemekte.
Herhangi bir bakteri, virüs ve benzeri uyarıcı sonucunda gelişmediği için bulaşıcı olmayan sedef özünde tamamen içsel bir problem. Genlerin kendi görevlerini farklı algılaması ya da kendilerine farklı görevler biçmesi sonucunda şiddetli sedef hastalıkları ortaya çıkıyor.
Hastalığın kalıtsal özellikleri olduğunu da belirtelim. Anne ve babada olan ya da daha önceki kuşaklarda olan sedef problemi bireylerin hastalığa daha yatkın olmasına, ilerleyen süreçlerde de hastalıkla karşı karşıya olmasına yol açabiliyor.
Bağışıklık sisteminin zayıflaması, depresyon, aşırı üzüntü, annenin gebeyken kimyasal maddelerle (sigara ve alkol gibi) içli dışlı olması, sigara ve alkol gibi problemler bazen sedef hastalığına neden olabiliyor. Vücuda sağlıksız olarak etki eden bu değişkenlerin elbette ki farklı hastalıklarla, farklı şekillerde reaksiyon vermesi kuvvetle muhtemel.
Şiddetli Sedef Hastalıkları Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bahsi geçen hastalığın tedavisi muhakkak uzman hekimlerin kontrolünde, dikkatlice yapılmalıdır. Ömür boyu bile sürebilen bu hastalıkta önemli olan tedavi sürecini asla atlamamak ve hastalığı olabildiğince bastırmaktır, bunun sonucunda sedefin ciltte azalarak bittiğine ve uzun süreler boyunca tekrardan ortaya çıkmadığına şahit oluyoruz.
Hastalığın erken teşhisi kontrol altına alınması için oldukça önemlidir, eğer hastalık fazla ilerlerse tedavisi son derece zorlaşır. Genellikle krem, nemlendirici ya da ilaç tedavileriyle bu sürecin yönetilmeye çalışıldığını görmekteyiz.
Bu yazımızda sizlere şiddetli sedef hastalıkları konusunda bilgiler vermeye çalıştık, ayrıntılı bilgi için Sağlık Bakanlığı‘nın resmi web adresini de ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Osteoartrit ve Romatoid Artrit yazımıza da göz atmayı unutmayın, hoşça kalın.