Sinema Hakkında Nadir Bilgiler

Sinema Hakkında

Sayfa İçeriği

Sinema Hakkında Nadir Bilgiler

Sinema Hakkında Nadir Bilgiler bulunan yazımızda sinemanın ne olduğunu ve ilklerinden bahsedeceğiz.Ekran üzerine hareketli görüntüler düşürmek amacıyla ve sosyal, ekonomik, toplumsal, kültürel konuları ele alan ve tüm bunların perdeye aktarılması, beraberinde yönetilmesi işlemidir. Sinema, kültür ve eğitim alanlarında birçok faaliyet gösterirken eğlence alanına da yer vermiştir. Bu yazıda sinema hakkında pratik bilgiler verilmesinin ardından günümüze kadar da gelişen sinema dünyasına karşılaştırma yapacağız.

Sinema Nasıl Başladı?

"<yoastmark

   Sinema 1894 senesinde Thomas Edison tarafından kinetoskopun geliştirilmesi ile başlar. Lumiéren’in 1895 senesinde sinematografiyi bulmasıyla görüntüler daha çok seyirciyi memnun eder oldu. Sinemanın esas başlangıcı bilindiği üzere çizimlerden oluşuyor. Hareketlerin her saniyesi tek tek çizilip, bir diske takılarak ekrana verilirdi.

Sinema Nasıl Gelişti?

   1912 senesine kadar filmler sessiz bir şekilde sergilenirken, 1912 senesinde hareketli ve ahenk sesler veren fotoğraflar da eklenmiştir. 1923 senesinde ise selüloz seslerin filme kodlanmasından sonra sesli filmlerde başarı yakalanmaya başlandı. The Jazz adlı 1927 senesinde yayınlanan film ise sesli filme tam geçiş olarak da kabul edilir. Gone With The Wind adlı 1939 senesinde yayınlanan film ise renkli filmlerde başarılı oldu.sinema hakkında yazımız başlıyor…

Sinema Filmleri Nasıl Çekilir?

   Sinema çekimleri çok geniş yelpazelidir ve çok disiplinli, planlı bir çalışma ister. 100 kişilik ekipten birisi hata yapsa, o hata tüm ekibe yansır. Çok ince makine sistemi vardır o sette. Film çekilmeden önce senaryo, tarihi belge gibi şeyler film direktörü kontrolünde hazırlanır. Daha sonra yapımcı bulunur ve senaryolar sahnelere ayrılır. Makyaj, kostüm, kameraman, ışık gibi her şey hazırlanır. Film için sonrasında müzikler yapılır. Oldukça zahmetli, emek isteyen ve zahmetli bir durumdur. Fakat filminizden eminseniz her şeye değiyor bu emek.

Schindler’s List

   Tarihi belge ile çekilen ve Tarihi kurgu kategorisindeki epey başarılı olan bu film üzerinden sinemayı daha detaylı görebiliriz.

   Bu filmin çekilme hikâyesi ise şöyle: Thomas Kenaally adlı bir yazar, 1980 yollarında katıldığı festival sonrasında bir deri dükkanına gider. Dükkan sahibi Thomas’ın yazar olduğunu öğrenince Leopold Page adlı hikâyesini anlatmaya başlamış. Anlatılan hikâyede II. Dünya Savaşı ve o dönemlerde yaşanan Yahudi soykırımından bahsedilir. Beraberinde Oscar Schindler adlı bir fabrikatörün Yahudileri kurtardığını anlatır. Deri dükkanının sahibi de bu kurtarılanlar arasındaymış. Daha sonra Oscar Schindler’e dair belgeler, ses kayıtları ve kayıp olan Yahudilerin listesi çıkarılmış ve beklenen o zorlu film süreci yaşanmış. 

   Filmi izlemeniz önerilir. Sadece Yahudi soykırımı değil, insanlığı anlatıyor. Başlarda biraz monoton devam etse de film zamanla kanınıza girmeyi ve sizin ilginizi çekmeyi başarıyor. 

Sinema Hakkında Acı Karşılaştırma..

   Sinema tarihinin başlangıcı ne de güzel, insanlar yeni yeni buluşların ardından nelere umut ediyor… Her yeni bir buluşta, filmlerinde çekebilmek için yeni yeni fikirler üretiyorlar.

   Herkes sürekli savunduğu fikirleri, kültürleri, yaşamları yansıtmak için umutla bekliyordu. Peki ya şimdi? Türkiye’de özellikle iz miktarda kaliteli filmler bulunuyor. İnsanlar şu an artık içi boş, bir anlam ifade etmeyen filmler çekiyor. Yanlış bulduğumuz, toplumda geliştirmemiz gereken kültürel konulara neden ses olunmuyor? Şu anki toplum cahil ve öğrenme açlığı hissetmiyor. Toplumu aydınlatmak yerine, toplumun bu zayıf yönleri suistimal edilerek beş para etmez filmler çekiliyor. sinema hakkında berbat bir durum diyebiliriz.

   Zor olan bir şeyleri değiştirebilmekti ve nedense bundan kaçıyoruz. Toplumun cahiliyetini besleyecek filmler çekmeye devam ediyoruz. Bir de here yere bu beş para etmez filmlerin reklamlarını asarak övünüyoruz. Toplumun %60’ı aydınlık görmemiş durumda ve aydınlığı görmediği için tabii karanlıktan rahatsız olmaz. Bizim işte tam da bu anda onlara yardım etmemiz gerekiyordu… Gerçek bir kahraman zayıflıkları tamamlayandır. İyi bir film aydınlık için çabalanan filmlerdir. İnsanlardan aydınlığı saklamak değil…

    Şimdiki gençlerimiz ise oldukça farkındalık içerisinde ve sosyal medya mecralarından bile olsa bazı şeylere baş kaldırıyorlar. RTÜK olayı gibi. Türk dizilerimizden de örnekler verelim. Mesela şiddet gören kadınların sahnelendiği, mesela kumaların meşrulaştırıldığı sahnelerin çekildiği, mesela salak kız ve zengin erkek gibi basit yaz dizilerinin sahnelendiği bu Türk dizilerinden bahsedelim. Konunuz komedi ve aksiyon değilse mutlaka farkındalık yaratacak, yaratıcı fikirler öne sunulmalı. Misal yeni çıkan dizi Kırmızı Oda gibi… Bir psikoloğun gözünden aslında normalleştirdiğimiz davranışların pek de normal olmadığını öğrenmemiz ve kendi içimizde kendimizi sorgulamamız gibi… Sinema Hakkında Nadir Bilgiler adlı makalemizi Okuduğunuz için teşekkürler.

Diğer yayınladığımız Nadir Bilgileri öğrenmek isterseniz otoimmun hastaliklar nelerdir adlı kategorimize göz atmak isteyebilirsiniz.İngilizceniz iyiyse sinema hakkında bir çok bilgi edinebileceğiniz siteyi ziyaret edebilirsiniz. sinemalar için bu linke tıklayabilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar



Giriş Yap