Taksici Nasıl Olunur? Takside Çalışmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Taksici Nasıl Olunur? Takside Çalışmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Taksici nasıl olunur? Herhangi bir takside çalışmak için gerekli belgeler nelerdir? Bütün bu soruları ayrıntılarıyla cevaplıyoruz.

Son günlerde takside çalışmak isteyen birçok kişinin olduğunu görüyoruz. Gerek mesleğin getirdiği kazançlar gerekse şoförlük özelliklerinin birçok insanda bulunması işçileri bu tarz bir arayışa itiyor. Özellikle emekli olan ya da emekli olmaya hazırlanan birçok işçide bir taksi arayışı bulunduğunu görüyoruz.

Bu mesleği icra etmenizin birçok yolu bulunmakta. İster herhangi bir plaka sahibi ile anlaşarak kendisinin aracı üzerinden ilerleyebilir, isterseniz de kendi plakanızı satın alabilirsiniz. Ancak günümüzdeki plaka sayıları ve fiyatları dolayısıyla da satın alma yönteminin son derece masraflı olduğunu belirtelim. Eğer bu işe yatırım yapacak kadar ciddi bir maddi birikiminiz varsa harcama yapmayı düşünebilirsiniz. Fakat iyi bir analiz yapmadan bu işe girmenizi kesinlikle önermiyoruz.

Takscilier Ne İş Yapar?

Taksicilerin görevi müşterilerini istedikleri noktalara ulaştırmaktır. Bir taksici bulunduğu bölgedeki bütün müşterilere en iyi şartları ve ulaşım imkânlarını sunmak zorundadır. Gerek müşteri ilişkileri, gerek yardımseverlikleri ve gerekse şoförlükleriyle öne çıkan insanlar her zaman bu mesleği en iyi icra edenlerdir.

Günümüzde ilgili mesleği yürüten birçok insanın ikili diyalog bazında yetersiz kaldığını görüyoruz. Aynı zamanda araç bakımı gibi temel unsurları da atlayan bu insanlar ne yazık ki müşterilerine kalitesiz bir hizmet sunmaktalar. Eğer taksici olursanız müşteriyi bir noktadan bir noktaya taşımanın yanı sıra daha farklı görevleriniz olduğunu da unutmamalısınız. Aracınızı temiz tutmak, müşterinizin yüklerine yardımcı olmak, sürekli diyalog halinde kalmak bu görevlerden sadece birkaç tanesidir.

Taksici Nasıl Olunur?

Eğer ehliyetiniz varsa ve sicil kaydınız temizse siz de bu mesleği yürütebilirsiniz. Ancak, üst paragrafta belirttiğimiz gibi, eğer şahsınıza ait bir taksi plakası bulunmuyorsa farklı insanların araçları üzerinden şoförlük yapabileceğinizi belirtelim. Bunun dışında yapılan bütün taksi hizmetleri devlet tarafınca illegal olarak nitelendirilmektedir ve ciddi para cezaları mevcuttur. Her zaman legal yollardan para kazanmanızı ve şoförlük yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Herhangi bir plakaya sahip araç sahibini ikna edebilirseniz hemen şoförlüğe başlayabilirsiniz. Bunun için gerekli belgeleri sağlayabilir, taksiciler odasından üyeliğinizi alabilir ve görevinizin başına geçebilirsiniz. Fakat plaka sahiplerinin genellikle güvenmedikleri insanlara araç emanet etmediklerini belirtelim. Yani işe alım mantığı ile taksici olmanız son derece zordur. Ya bir plaka sahibine başkası tarafından referans edilmeli ya da plaka sahibi tanıdığınız olması gereklidir. Elbette ki yeni tanıştığı birisine aracını emanet edecek plaka sahipleri de mevcut, ancak sayılarının çok az olduğu bir gerçek.

Plaka Satın Almak

Bunun dışında kendinize bir plaka satın alarak da mesleği yürütebilirsiniz. Ancak plaka fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu zaten belirtmiştik. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde bir plaka satın almak neredeyse servet değerinde. Bulunduğunuz ilin taksiciler odası üzerinden plaka sahipleriyle iletişime geçerek satın alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun dışında devlet tarafından açılan yeni plaka kontenjanlarına başvuru yapmanız da mümkün. Fakat büyük şehirler için uzun süredir plaka kontenjanı açılmamakta.

Takside Çalışmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Takside Çalışmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Takside Çalışmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

İster plaka alın, isterseniz de halihazırda plakası bulunan bir araca şoför olun; göreve başlamak için resmi kurumlara iletmeniz gereken birçok belge bulunmaktadır. Eğer bu belgeleri resmi kurumlara iletmezseniz ya da yanınızda taşımanız gerekenleri aracınızda bulundurmazsanız çok ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu gibi bir durumda devlet bazında, korsan taksi muamelesi göreceğiniz için, illegal suçlardan cezalandırılacaksınızdır.

Şoför olmanız için devlete iletmeniz ve yanınızda bulundurmanız gereken belgeler şu şekilde;

  • Fatura,
  • Aracın alınış belgeleri,
  • Teknik belgeler,
  • Taksici plaka dokümanları,
  • Ehliyet ve ruhsat,
  • Araç kartı,
  • Ticari araç kullanılabilirlik belgesi,
  • Sigorta poliçesi,
  • Çalışma karnesi,

bütün bunları aracınızda bulundurmalısınız. Ayrıca gerekli yerlere de aşağıdaki belgeleri iletmelisiniz;

  • Psikoteknik raporu,
  • Ehliyet,
  • GBT,
  • Sağlık raporu.

Bu belgeleri gerekli devlet kurumlarına ilettiğiniz zaman göreve başlayabilirsiniz.

Taksici Olmak Ne Kadar Kazandırır

Plaka yatırımı yapmadığınız ve farklı giderlerden muaf tutulduğunuz bir senaryoyu farz edelim. Bu senaryoda günlük yeme içme ve benzin masraflarınızla beraber yaklaşık 400 lira zararınız bulunacaktır. Bu zararı yeme içme masraflarınızı kısarak da azaltabilirsiniz. Aracınızın yapısına göre ek araç masrafları çıkabileceğini ya da şahsi harcamalarınızla beraber farklı ücretlendirmelerle karşı karşıya kalabileceğinizi de unutmayın. Taksicilerin illere göre kilometre bazında aldığı ücretleri ve ne kadar müşteri taşıyacağınızı hesaplayarak aşağı yukarı bir kâr oranı tahmin edebilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar



Giriş Yap