Yasak Köpek Irkları

Yasak köpek cinsleri

Yasak Köpek Cinsleri nelerdir? Ülkemizde yasak köpek ırkları ve yasak köpek cinsleri vardır. Bu yasaklar bazı kanunlarla ayrıntılı olarak belirlenmiştir. Yasaklı köpek cinsleri ile ilgili gerekli kanunlara ve bu kanunların oluşturulma sebeplerine birlikte göz atalım.

Köpek, İnsan İlişkisi ve Köpeğin Evrimi Hakkında

Geçmişten günümüze kadar bütün canlılar farklı şekillerde evrim geçirmiştir. Evrimlerinde rol oynayan birçok faktör vardır. Bu yazımızda, bahsedilen canlılar arasında bulunan köpeklerden bahsedelim.

Köpekler kurtlardan evrimleşmiş canlılardır. Çok eski dönemlerde bir kurt cinsi olarak doğada bulunurlardı. Aynı dönemlerde insanlar kabileler halinde yaşamaya ve kabile olarak avlanmaya başlamışlardı. Bu toplu yaşamdan kaynaklı insanların çevreye bıraktıkları gıda artıkları da çoğaldı.

İnsanlar yapısı gereği avladıkları hayvanların tümünü tüketemezler. Kemikleri kıracak güçlü dişlere ve sindirecek mide yapılarına sahip değillerdir. Doğal olarak avlarının kemikleri artmaktadır. Zaman içerisinde bu kemiklerin bazı kısımlarından araç gereçler yapmaya başlamışlardır. Fakat yine de gıda artıkları bırakmaya devam etmişlerdir.

Yaşadıkları çevreye attıkları bu artıkları o dönemin avcıları olan köpekler tüketmeye başlamışlardır. Bir iki yıllık bir süreç olmasa da zaman içerisinde köpekler ve insanlar birbirine yakınlaşmışlardır. Bu yakınlaşma sonrası insanlar köpeklere hükmetmeyi ve kendilerine yardımcı olarak yetiştirmeyi başarmışlardır.

Köpek ve insanın dost, arkadaş, yardımcı ya da başkaca sıfatlar ile belirtilebilecek hikayesi böyle başlamıştır.

Köpeğin Gelişimine İnsan Müdahalesi ve Yasak Köpek Cinsleri

Köpekler ve inşalar yakınlaştıkça, insanlar köpekleri farklı amaçlar doğrultusunda eğitmişlerdir. Bazıları avda yardımcı olarak bulunmuş, bazıları sürülerini ya da yerleşim yerlerini korumuştur.

İnsanlar kendilerini zihinsel ve teknolojik anlamda geliştirdikçe kaygıları ve istekleri değişmiştir. Daha ilkel dönemlerde beslenme, barınma ve üreme gibi temel ihtiyaçları güdüsü dışında istekleri yoktu. Fakat beslenme, barınma kolaylaştıkça ilgileri başka yönlere çevrildi.

Eskiden yaptıkları gibi basit barınaklar yerine daha gösterile yerler inşa ettiler. Sadece karınlarını doyurmak için değil, yemekten keyif almak için çeşitlilik ve farklı tarifler geliştirdiler. Cinselliği üreme güdüsü ile değil, haz almak için değişik fantezilerle donatarak yapmaya başlamışlardır.

Bir süre sonra bunlarda sıradanlaşmış ve farklı zevklere yönelmişlerdir. Bu zevklerin arasında bizi ilgilendiren kısmı ise hayvanları birbirleri ile dövüştürmeleridir.

Sahip oldukları köpekleri, boğaları ve esir aldıkları diğer vahşi hayvanları birbirleri ile kavga ettirerek bundan keyif almaya başlamışlardır. Fakat sıradanlık burada da işlemiştir. Zamanla ilgiyi arttırmak için farklı cinsler birbirleri ile çiftleştirilmiş ve daha vahşi hayvanlar elde edilmiştir. Bu hayvanların üretilmesinin tek sebebi kan ve vahşet yaratmasıdır. İnsanların köpeğin doğasına ilk dokunması bu çerçevede gerçekleştiği düşünülmektedir.

Neden Yasak Köpek Cinsleri Vardır?

Yukarıda ayrıntılı bahsedilen sebeplerden insanlar köpeklerin gelişimini bozmuşlardır. Bozulmaya uğrayan köpek cinsleri genel olarak vahşi, saldırı ve tahribat kabiliyeti yüksek canlılardır.

Yasaklanmasının sebebi köpeklerden korkulduğu için değildir. Köpekler normal olarak büyütüldüğünde saldırgan davranışlar sergilemezler. Kendilerine zarar verilmeden saldırma eylemini onlara insanlar tarafından öğretilir. Yasaklanan ırkların saldırı durumda karşı tarafa vereceği zayiatı ve insanların bundan alacağı keyif bilindiği için bu köpekler yasaklanmıştır.

Yani, köpeklerin yasaklanmasının tek sebebi insanlardır. Tıpkı silahların yasaklanması gibidir. Silahları da vahşi köpek ırklarını da yaratan insanlardır. Silahlar ve hayvanlar kendi hallerinde zararsızlardır. Ancak onları bir insan öldürücü hale getirir.

Türkiye’deki Yasak Köpek Cinsleri ve Gerekli Yasalar

Türkiye’de yasaklı köpekler ile ilgili tam liste bulmak oldukça zordur. 2004 yılında kabul edilen 5199 numaralı hayvan hakları ile ilgili yasanın 14. Maddesinde yasaklı olarak geçen iki köpeğin ismi geçer. Bunlar Pitbull Terier ve Japonese Tosa cinsi köpeklerdir. Fakat maddede sadece bu köpekler yasak değildir. “..Pitbul ve Japonese .. gibi” hayvanlar ibaresi geçer. Yani ucu açık bırakılmıştır. Fakat Dogo Argentino, Pitbull, Amerikan Buldog ve bazı Mastiff cinslerinin yasak olduğu emsal kararlar ile bilinmektedir. Fakat bu hayvanlar ile melezlenmiş ve karışık cins halini almış hayvanlar ile ilgili net bir uygulama bulunmamaktadır.

Net olan başka bir yasa ise vahşi kurtlar ve vahşi kurtlar ile çiftleştirilmiş köpekler ile ilgilidir. Bu hayvanların beslenmesi ve üretilmesi kesinlikle yasaktır. Bazı kırsal kesimlerde kurtlar ve melezleri beslense de tespiti durumda idari para cezası uygulanmaktadır.

Kısaca özetleyecek olursak, sahip olduğunuz hayvanın güçlü ya da güçsüz olması önemli değildir. Önemli olan sizin niyetinizdir. Yasak olmayan birçok hayvan da inşalardan kaynaklı çevreye zarar verebilmektedir. Tasmayı hayvanlara değil zihinlerimize, niyetlerimize takmamız daha doğru olacaktır.

 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar



Giriş Yap